Magazin

Taktika koju koristi i Ilon Mask: Jedno pitanje na intervjuu može otkriti da li kandidat laže ili ne

Radna biografija je prvo sa čime se poslodavci susreću kada je reč o kandidatima, ali intervju je taj koji je uvek presudan. Samo jedno pitanje regruterima može "otvoriti oči" i pokazati da li je kandidat iskren u pogledu svog pređašnjeg iskustva, a ako ga čujete na nekom sledećem intervjuu - dobro razmislite kako ćete na njega odgovoriti.
Taktika koju koristi i Ilon Mask: Jedno pitanje na intervjuu može otkriti da li kandidat laže ili neGetty © Marc Piasecki/

Na razgovorima za posao, regruteri obično koriste ustaljene metode komunikacije sa potencijalnim kandidatima, propitujući ih o prethodnom radnom iskustvu, saradnji sa kolegama, obrazovanju, hobijima i slično. Međutim, ni jedno od tih pitanja ne može dati potpunu "sliku" o sagovorniku, a samim tim ni pokazati da li je on dovoljno dobar za tu poziciju ili je ipak bolje intervjuisati i druge kandidate. Zato izvrsni regruteri i vlasnici biznisa, pa čak i tehnološki mogul Ilon Mask, koriste jedno specifično pitanje.

Pitanje koje može otkriti da li je kandidat iskren 

"Recite mi nešto više o najtežim problemima sa kojima ste se susretali u poslu i načinu na koji ste ih rešavali" - pitanje je koje može dati ubedljivo najbolji uvid u to da li je kandidat iskren tokom razgovora za posao sa regruterom ili nije. Kako, ako je ono toliko opšte i daje potpunu slobodu kandidatu da priča o čemu god želi? Tako što upravo konstrukcija njegovog odgovora otkriva da li je sve što priča zaista njegovo iskustvo ili samo preuveličana priča koja ima jako malo dodirnih tačaka sa realnošću.

Kako raspoznati laž koristeći ovo pitanje

Ukoliko kandidat odgovara šturo, dajući minimum informacija, vrlo verovatno da je njegova priča neistinita, jer nedovoljno podataka onemogućava regruteru da dobijene informacije proveri. Nasuprot tome, ukoliko kandidat krene da naširoko objašnjava situaciju koja mu je bila izazovna, dajući jasan uvid u sve finese, njegovo iskustvo može se smatrati relevantnim i istinitim. Oni nemaju strah da sa regruterom podele i najsitniji detalj jer ne kriju ništa i ne izmišljaju događaje koji se nikada nisu dogodili.

Ilon Mask zapošljava po sopstvenom metodu

Biznismen Ilon Mask, koji iza sebe ima nekoliko veoma uspešnih projekata, ima izuzetno specifičan način zapošljavanja. On ne traži od kandidata da imaju formalno obrazovanje (diplomu koledža ili fakulteta), već u njima traži "dokaz izuzetne sposobnosti" za rešavanje nesvakidašnjih zadataka. "Ako postoji i najmanji dokaz da su u prošlosti imali neko izvanredno dostignuće, sasvim je izvesno da će nastaviti tako da rade i u budućnosti", naveo je Ilon Mask, a piše Dejli Mejl.

image