Magazin

Pet saveta za produktivno i uspešno traženje posla

Ako mesecima tražite posao bez uspeha, sigurno se osećate frustrirano, pogotovo ako ste ponosni na svoju radnu biografiju. Ipak, pre nego što zaključite da "jednostavno nigde nema posla", dobro je da preispitate svoje metode traženja, jer možda nesvesno pravite grešake koje usporavaju proces.
Pet saveta za produktivno i uspešno traženje posla© Pexels/Andrea Piacquadio

Potraga za poslom može biti zamarajuća i prouzrokovati mnogo stresa. Slanje radne biografije bez određenog cilja i bez rezultata loše utiče na samopouzdanje, tako da volja za traženjem posla postaje sve slabija. Međutim, ako ovu potragu posmatrate na malo drugačiji način, možete pronaći uspešne metode i strategije koje će doneti željeni ishod:

Potragu za poslom doživljavajte kao posao

Kao što biste se posvetili zadacima na radnom mestu, isto tako bi trebalo da se posvetite i procesu traženja posla, preporučuje sajt za zapošljavanje "Infostud". Možete da napravite određeni raspored i plan za naredne korake, što će doprineti porastu samopouzdanja (a ne kao da čekate da se "nešto desi"), jer ćete imati osećaj da preuzimate kontrolu. Osim što će ovo biti dobra motivacija, može doneti više ponuda.  

Prilagođavajte radnu biografiju opisu posla na koji se prijvljujete

Kada šaljete svoju biografiju, često je primamljivo da iznova šaljete iste dokumente, posebno ako verujete da ste ih "savršeno sastavili". Iako je to možda tačno, preporučljivo je da određeno iskustvo i veštine istaknete u zavisnosti od posla za koji se prijavljujete. Nije neophodno da svaki put pišete nov Si-Vi, ali najbolje je da radna biografija bude maksimalno usklađena sa opisom posla.

Podsetite sebe da tražite nešto novo 

Kada razmišljate o prelasku na novu ulogu, da li su vaše misli usredsređene na ono što tražite i mogućnosti koje ćete imati kada odete, ili još uvek razmišljate o mestu sa kog odlazite, koliko je užasan bio prethodni rukovodilac ili koliko će vašim kolegama biti žao kada odete?

Iako je normalno da razmišljate o okruženju, kolegama i ulozi na koju ste navikli, a koju sada napuštate, trebalo bi da razmišljate o budućnosti i novim prilikama kada tražite novi posao. Ovo može da vam pomogne da optimistično iščekujete novo poglavlje u životu, pa proces traženja više neće biti toliko stresan. Što pre se oslobodite "težine" prethodnog radnog mesta, lakše ćete dočekati novi početak.

Istražujte i aktivirajte se na mrežama

Dok tražite posao, umesto da očajavate jer se situacija ne menja toliko brzo koliko želite, ovo vreme možete da iskoristite na produktivan način. Možete da poboljšate svoje prisustvo na društvenim mrežama, da se uključite u različite profesionalne onlajn grupe i diskusije, da istražujete stručnjake unutar polja koje vas interesuje...

Tokom ove vrste istraživanja, možete unaprediti određene veštine ili pronađi interesantne teme koje ćete proučavati i koje mogu biti korisne u budućem poslu.

Dajte sebi predah

Sigurno je da morate uložiti trud i vreme u traženje posla, ali to ne znači da bi trebalo da vam ove misli preokupiraju svaki trenutak dana. U većini slučajeva, to će samo dodati još više stresa, bez pravih i produktivnih koraka. Ako ste šest dana u nedelji slali prijave, istraživali i usavršavali radnu biografiju, sedmog dana sebi dozvolite da se "isključite" i odmorite.

Osim što ćete sprečiti "burnaut", ovaj odmor će vam dati priliku da raščistite misli i nastavite potragu sa jasnijim željama i ciljevima.

image