Magazin

Radna biografija - Šta treba izbegavati u delu "O sebi"

Bračni status, veroispovest si ostali privatni detalji su stavke koje ne treba navoditi u segmentu radne biografije koji nosi naziv "O sebi". Kako poslodavci svokom Si-Vi-ju posvete svega 15ak sekundi, postao je pravi izazov istaći se i privući pažnju. Upravo zato je važno da znamo koje informacije je potrebno navoditi a koje ne, kako bismo prošli eliminacionu fazu u kojoj se selektuju radne biografoje.
Radna biografija - Šta treba izbegavati u delu  "O sebi"© freepik/yanalya

Tržište rada sve je razvijenije sa pojavom velikog broja edukativnih platformi koje za relativno kratko vreme nude odlične mogućnosti za razvoj i dobijanje novih znanja, a šanse za dobijanje dopunskog obrazovanja iz bilo koje tačke sveta dodatno je otvorilo nove karijerne potencijale.

Deo radne biografije koji se odnosi na informativne podatke o kandidatu, prethodnom radnom iskustvu i ciljevima najčešće se nalazi ispod osnovnih podataka u vrhu Si-Vi-ja (CV), imena, prezimena i kontakta. I upravo je on taj koji prvi upada u oči budućem poslodavcu i pokazuje sve vaše kvalitete i kvalifikacije.

Deo "O sebi" može se posmatrati kao neka vrsta kratke prezentacije koja se sastoji od svega nekoliko redova, a detaljniji opis ovog sažetka nalazi se u ostalim segmentima radne biografije. Prilikom popunjavanja ovog odeljka, možete biti potpuno slobodni i kreativni, a preporuka je da se pridržavate neke od predloženih formi:

Karijerni ciljevi - možete opisati vaše kratkoročne i dugoročne ciljeve, koji imaju direktnog uticaja na vašu karijeru. "Do sredine drugog kvartala 2023. godine planiram da završim sertifikaciju iz oblasti projektnog menadžmenta prema PMI-u", na primer, ili "Do kraja tekuće godine u planu mi je da položim TOEFL".

Profesija ili specijalizacija - ukoliko odaberete ovaj predlog, opišite to kakvi ste u poslu, na koji način možete doprineti ostvarenju kompanijskih ciljeva i koliko godina radnog iskustva imate iza sebe. "Projektni menadžer sa 10 godina radnog iskustva u oblasti upravljanja međunarodnim investicionim projektima iz oblasti energetike, sa izvrsnim liderskim i pregovaračkim sposobnostima" može biti jedan od predloga.

Veštine i dostignuća - vaše veštine i dostignuća odličan su način da privučete pažnju poslodavca ukoliko ih opišete na pravi način. Vodite računa o tome da se oni odnose na konkretnu poziciju i budu primenljivi u datom poslovnom okruženju i branši. Naglasite vašu jaku stranu, na primer "Učestvovao/la u kreiranju biznis plana za period 2023. - 2025. godine."

Navedeni primeri primenljivi su kada je reč o kandidatima koji imaju prethodno radno iskustvo, ali ne brinite ukoliko ga nemate. U tom slučaju, navedite sva takmičenja, konkurse, praktičnu nastavu, volontersko iskustvo ili učešće u studentskim projektima koji mogu biti relevantni za poziciju na koju se prijavljujete.

Šta treba izbegavati u delu "O sebi"

Izbegavajte navođenje "mekih veština", kao i previše detaljnog opisa prethodnog radnog iskustva  - postoji poseban deo radne biografije posvećen tome. Bračni status, informacije o religioznim shvatanjima i političkoj opredeljenosti, na primer, ne bi trebalo navoditi uopšte, ne samo u ovom delu. I naravno, izbegavajte banalnosti poput "dobar", "odgovoran" i "komunikativan". Ove informacije ni na koji način neće izdvojiti vašu biografiju iz mora drugih.

image