Magazin

Radna biografija: Kako pokazati poslodavcu da ste baš vi idealan kandidat za posao

Fleksibilni oblici rada kojima veliki broj kompanija danas teži, otvorili cy nove prilike za zapošljavanje kandidata, pa konkurencija više nije samo na teritoriji naše zemlje, već i u čitavom svetu. Zato je važno da naša radna biografija bude pažljivo osmišljena, navodeći tehničke i "meke" veštine (soft skills), tako da poslodavcu bude zanimljiva i istakne nas u moru drugih.
Radna biografija: Kako pokazati poslodavcu da ste baš vi idealan kandidat za posao© freepik/Drazen Zigic

Tržište rada danas je veoma konkurentno, čak iako ste izvrsni stručnjak u svojoj oblasti i imate fakultetsku diplomu i zavidni portfolio projekata iza sebe. Upravo zato je važno da se pri sastavljanju radne biografije, pre svega obrati pažnja na to da ona bude podeljena u celine koje će jasno i precizno istaći sve vaše kvalitete i poslodavcu pokazati da ste baš vi idealan kandidat za njega.

Kako smo prethodni put pisali o tome koje lične osobine bi trebalo navoditi u radnoj biografiji, a koje ne, danas ćemo se posvetiti odeljku koji govori o vašim veštinama, kako onim usko profesionalnim (tehničkim), tako i onim koje nisu vezane za znanja i ekspertizu, već se smatraju "mekim" veštinama (soft skills).

Veštine su deo radne biografije u kome kandidat prikazuje svoja znanja, veštine, poznavanje rada u specifičnim programima, i koji će pored prethodnog radnog iskustva najbolje reći poslodavcu da li ste baš vi kandidat koji bi mu najviše odgovarao.

Tehničke veštine

Tehničke veštine (hard skills) su znanja, veštine i sposobnosti koje se na samom razgovoru za posao mogu proceniti i koje su merljive - zapravo, to je temelj na kome se vaš profesionalizam gradi. Pod tehničkim veštinama podrazumevaju se poznavanje različitih softvera i programa, znanje programskih jezika, znanje stranih jezika, kao i praktična znanja, poput pripremnih radova na objektu za izvođenje vodovodnih instalacija, na primer.

Evo nekoliko primera šta biste mogli navesti u odeljku tehničkih veština:

Inženjer – projektovanje objekta/mašine, izvođenje objekta, tehničko održavanje mašine ili mehanizma, procena cene koštanja zamene/servisiranja dela mašine ili mehanizma, rad u programima za projektni menadžment, kreiranje 2D i 3D crteža u Autokedu.

Računovođa – poznavanje domaće i međunarodne finansijsko – knjigovodstvene regulative, poreskih propisa i propisa o vođenju poslovnih knjiga, rad u računovodstvenim softverima, posedovanje licence za ovlašćenog računovođu.

Marketing menadžer – poznavanje softvera poput Figme i Kanve, targetiranje ciljne auditorije i puštanje targetirane reklame, poznavanje Gygl analitike, rad u nekom od programa za projektno planiranje.

IT- specijalista - znanje programskih jezika JavaScript, Solidity i ASP.NET, TOEFL sertifikat, poznavanje Blokčejna.

Projektni menadžer - PMP/PMI sertifikat iz oblasti projektnog menadžmenta, rad u Majkrosoft prodžektu i Džiri, znanje engleskog i ruskog jezika na nivou C1.

Pod "mekim" (soft skills) veštinama mogu se navesti svi lični kvaliteti kandidata koji se tiču socijalnih i komunikativnih veština i karakterne osobine koje mogu koristiti pojedincu ili timu za postizanje ciljeva poslodavca. Prema istraživanjima sprovedenim od strane jedne od najpopularnijih platformi za poslovne konekcije i zapošljavanje, LinkedIN, čak 57 procenata poslodavaca više će ceniti "meke" od tehničkih veština kod kandidata. One se mogu razlikovati od profesije do profesije, pa tako na primer težnja ka neprestanom učenju može biti "meka" veština i u Si-Vi-ju (CV) jednog doktora medicine i u radnoj biografiji kopirajtera na primer.

Pored težnje ka neprestanom učenju, u meke veštine mogu spadati i:

Emocionalna inteligencija - sposobnost razumevanja sopstvenih i osećanja drugih ljudi.

Liderstvo - sposobnost delegiranja zadataka i vođenja tima zaposlenih, razumevanje misije i vizije kompanije i kreiranje mape aktivnosti u skladu sa postavljenim ciljevima.

Kritičko razmišljanje - sposobnost objektivnog ocenjivanja i analiziranja situacije ili dobijenih informacija.

Problem menadžment - sposobnost rada u kritičnim situacijama i pod stresom i mogućnost pronalaženja nestandardnih načina za rešavanje nastalog problema.

image