Magazin

Zbog ove greške na razgovoru za posao možete uništiti šansu da ga dobijete

Razgovor za posao je veoma stresna situacija - pored toga što moramo da odgovorimo na pitanja poslodavca, dodatni nam je pritisak da li ćemo zaista iskoristiti svoju šansu. Mali gaf, lapsus ili neodoslednost u odgovorima mogu nam očekivanje pretvoriti u jasan znak da nismo prošli ovu fazu. Ne treba da očajavamo, događa se. Neki ljudi su podelili svoje situacije loših intervjua i sigurno da sada na njih gledaju drugim očima.
Zbog ove greške na razgovoru za posao možete uništiti šansu da ga dobijete© Andrea Piacquadio/pexels

Svi smo bar jednom u životu prošli kroz napeto iskustvo intervjua za posao. Bez obzira na to koliko smo se dobro pripremili, nije uvek lako odgovoriti na pitanja bez "saplitanja" ili da zvučimo kao da čitamo odgovore iz neke skripte. Potreban je samo jedan pogrešan potez da se unište sve šanse na razgovoru za posao, što se dogodilo jednom kandidatu. On je svoje iskustvo podelio na Reditu.

Greške su česte kada smo pod pritiskom, ali nažalost, dovoljan je samo jedan lapsus i osoba koja vodi razgovor će precrtati ime sa spiska - čak i ako smo bili uspešni tokom ostatatka intervjua. Jedan čovek je priznao da je uništio svoje šanse na razgovoru za posao u prva dva minuta. Naime, on je pogrešno razumeo pitanje koje se često postavlja.

Potencijalni šef ga je pitao: "Kako ste stigli ovde" (misleći na njegovu karijeru do trenutka intervjua), a on je jednostavno odgovorio: "Autobusom".

Dodao je da je "dobio hladan pogled" i da je tek tad shvatio da se pitanje odnosilo na karijeru, a ne na sam dolazak u kancelariju. Naglasio je da je preostalih 58 minuta jako sporo prolazilo, piše Miror.

Dekor ili poslovni bekgraund

Iako se može sa sigurnošću reći da čovek nije dobio posao, on nije jedini koji je imao veliku grešku tokom intervjua. Ova priča je mnoge ohrabrila, te su delili svoja iskustva.

"Razgovor za posao je bio preko video poziva, i poslodavac me pitao 'Koji je vaš bekgraund (eng.pozadina)?'. Pričao sam o dekoru sobe, umesto o profesionalnom bekgraundu".

Kako se pripremiti za intervju za posao

Mnogima je razgovor za posao noćna mora, ali predstavlja nephodan korak u dobijanju posla. Pre odlaska na razgovor, trebalo bi se pripremiti - sve što znamo, sva iskustva koja smo stekli i naučili treba ispoljiti na najbolji način. Dakle, držati se činjenica koje smo napisali u biografiji, raspitati se o mestu i kompaniji u kojoj konkurišemo, razmisliti zašto baš konkurišemo na tu poziciju. Česta pitanja koja se postavljaju tiču se bivših poslodavaca, odnosa sa kolegama i nadređenim, željene plate. Odgovore ne treba improvizovati, već ih unapred pripremiti i objašnjavati ih iz ličnih primera, a ne da se koriste fraze koje smo pročitali na internetu.   

image