Magazin

Ova rečenica na razgovoru za posao garantuje uspeh - poslodavci vole da je čuju

Dobro napisana radna biografija sa relevantnim iskustvom verovatno će nas dovesti na vrata intervjua za posao. Ukoliko zaista želimo da ga dobijemo, potrebno je da ubedljivo objasnimo zašto smo najbolja osoba za tu ulogu. Jasno je da to nije lak zadatak, ali prema mišljenju stručnjaka za karijeru, postoje moćne fraze koje budući šefovi vole da čuju, te ih valja iskoristiti.
Ova rečenica na razgovoru za posao garantuje uspeh - poslodavci vole da je čuju© Tima Miroshnichenko/pexels

Često možemo da pročitamo ili pogledamo na internetu kako treba da se pripremimo za razgovor za posao. U moru saveta, nalećemo na one kako da se obučemo, kako da pričamo, koja pitanja da postavimo budućem poslodavcu.

Takođe, bitno je i šta kažemo o samoj poziciji na koju konkurišemo, te nas eksperti savetujemo da u razgovoru "provučemo" ovu rečenicu "Jedna stvar koja me pokreće u vezi ovog posla je...". Stručnjaci za razvoj karijere ističu da će nam ona pomoći da se izdvojimo od drugih kandidata.

Šta zapravo ovom frazom poručujemo budućem šefu

Intervjui za posao zapravo manifestuju neuravnotežene snage - drugim rečima, mi želimo poziciju i moramo da impresioniramo menadžera, nervozni smo, dok on samo postavlja pitanja i sluša nas. Kada koristimo ovu frazu, suptilno mu prenosimo da nam nije očajnički potreban posao. Ona pokazuje da smo strastveni, radoznali i sposobni kandidat koji je iskreno zainteresovan za ono što posao podrazumeva.

Okretanjem scenarija ne tražimo od poslodavca da bude zainteresovan za nas, već mu stavljamo do znanja šta nam je zanimljivo u vezi sa budućom radnom ulogom. Ova suptilna promena snage može samo da pomogne da steknemo prednost, piše Si-En-Bi-Si.

Spremni za izazove

U početku, poslodavac jednostavno traži kompetenciju. Dakle, kada izrazimo šta nas zapravo pokreće u vezi ove pozicije, pokazujemo entuzijazam koji ne samo da kaže "ja mogu da radim ovaj posao", već naglašava da smo spremni za izazove koji dolaze. Poslodavci žele kandidate koji ne traže samo posao, već imaju dobro volju da postanu deo tima. Zato ova fraza uspostavlja vezu između našeg naprednog razmišljanja i potencijalnih doprinosa koje možemo dati, a po vrh svega ostavlja trajan utisak.

Koristeći ovu rečenici svakako ćemo se izdvojiti od ostalih kandidata.  Jer, pokazujemo da znamo detalje pozicije za koju apliciramo i da smo razmišljali o tome kako se potencijali posao uklapa u naše želje i ciljeve.

image