Magazin

Kome se protrlja njuška, a kome cipelica: Za jednu stanicu moskovskog metroa vezuje se niz sujeverja

Sujeverje je duboko utkano u rusku kulturu, pa narod ne propušta priliku da ispuni male rituale koji donose sreću. Stanica "Trg Revolucije" je, od svih stanica moskovskog metroa, najpopularnija među ljubiteljima narodnih verovanja, koji ne propuštaju priliku da protljaju njene bronzane skulpture ne bi li ostvarili neki svoj san.
Kome se protrlja njuška, a kome cipelica: Za jednu stanicu moskovskog metroa vezuje se niz sujeverja© РИА Новости / Андрей Рудаков

Moskovski metropoliten je jedna od najvećih turističkih atrakcija ruske prestonice, čije su stanice poput dvoraca pod zemljom. Neke od njih su poznate po svojim veličanstvenim arheološkim otkrićima, neke - po fontanama i vodopadima, neke po bifeima, a neke - po figurama koje imaju "magijske" moći!

Na stanici "Trg Revolucije" ima 76 figura

Prilikom izgradnje stanice "Trg Revolucije" na peronu stanice postavljeno je ukupno 76 bronzanih skulptura koje su oslikavale ljude različitih uzrasta i zanimanja: devojčicu, studentkinju, sportistkinju, pomorca, pripadnika pogranične policije sa psom i slično. 

Ono što prvo "upada u oči" jeste činjenica da su pojedini delovi bronzanih figura vidno izlizani - toliko, da sjaje poput pravog zlata. Ovo je delo ruku putnika koji svakodnevno prolaze ovom stanicom i koji za sreću trljaju skulpture. Koja se verovanja odnose na najpoznatije?

Kome studenti trljaju njušku i šapu

Bronzani pas koji sedi pored pripadnika pogranične policije omiljen je među studentima. Veruje se da će, ako mu protrljaju šapu oni položiti svaki kolokvijum iz prvog pokušaja. A, ako se protrlja njegova njuška, da će se bez problema položiti svaki, pa čak i najteži ispit na fakultetu. 

Cipelice studentkinje donose sreću u ljubavi

Veruje se da će se devojke koje protrljaju cipelice studentkinji koja čita knjigu rešiti nesrećne ljubavi, i da će od toga dana one u ljubavi imati mnogo više sreće. Zbog ovog verovanja mnoge devojke ranije su dolazile i sa drugih krajeva grada, samo kako bi konačno pronašle ljubav svog života.

Želje za potomstvom biće uslišene ako se protrlja...

Skulptura oca koji kleči na kolenima i drži dete u rukama, prema narodnim verovanjima, donosi sreću onima koji se bore da dobiju potomstvo. Nogu mališana, kao i koleno oca, potrebno je protrljati i tom prilikom u sebi zamisliti želju, a lepe vesti o proširivanju porodice stići će brže nego što se može i zamisliti.

Jedino petlovi donose nesreću

Na stanici se nalaze i 4 bronzana petla, a za razliku od svih drugih skulptura, ove donose nesreću. Njih putnici i turisti (koji znaju za ovo sujeverje) izbegavaju u širokom luku i čak se trude da ih ne dotaknu torbom ili garderobom. Oni koji nisu upoznati sa verovanjem naivno trljaju figure, pa su i one, sticajem okolnosti, sjajne.

image