Magazin

Šta se sve krije u dubinama moskovskog metroa? Stanice-duhovi su samo jedna od zanimljivosti

Moskovski metro je prava riznica umetnosti i kulture ruskog naroda u čijim se hodnicima, peronima i vagonima dnevno nađe čak 11 miliona ljudi. Međutim, čak ni svi stanovnici Moskve ne znaju šta se još krije ispod zemlje osim stanica i šarenolikih perona.
Šta se sve krije u dubinama moskovskog metroa? Stanice-duhovi su samo jedna od zanimljivosti© РИА Новости / Сергей Пятаков

Tajne moskovskog metroa ni danas, skoro 90 godina od njegovog osnivanja, nisu u potpunosti otkrivene. Neki smatraju da se ispod metroa krije još jedan, tajni transportni sistem, a drugi da je on sam po sebi toliko zadivljujuć, da prosto nema ni potrebe da postoji bilo šta što bi ga dodatno istaklo.

Međutim, u njegovim se nedrima krije još mnogo zanimljivih mesta o kojima čak ni rođeni Moskovljani ne znaju. Šta je to toliko posebno u podzemnoj železnici ruske prestonice?

Stanice-duhovi

Iako zvuči vrlo mistično i tajanstveno, stanice-duhovi nisu plod bujne mašte putnika, mesta na kojima se dešavaju paranormalne aktivnosti ili portal u paralelni univerzum. To su potpuno obične, realne stanice moskovskog metroa na kojima samo ne staju vozovi i koje su nepristupačne za obične putnike. Takvih stanica u Moskvi nema mnogo: ima ih tek toliko da se mogu izbrojati na prstima jedne ruke. Neke od njih su doživele prenamenu i postale štabovi bezbednosnih službi, a neke se koriste isključivo za službene potrebe zaposlenih u metrou.

Bifei

Da, da, dobro ste pročitali. Na pojedinim stanicama moskovskog metroa postoje pravi pravcati bifei. "Bife № 11" koji se nalazi na peronu stanice Arbatskaja je najstariji od svih - on je otvoren još 1968. godine. Pre nekoliko godina je ovaj bife u potpunosti rekonstruisan, ali se retro-stil po kom je bio prepoznatljiv zadržao. Drugi bife ispod zemlje se nalazi na stanici Vojkovskaja, a poslednji, treći - na stanici Vistavočnaja.

Fontana-vodopad

Jedinstvena fontana u prestoničkom metrou nalazi se na pešačkom prelazu između stanica Rimskaja i Trg Iljiča. Ova fontana nije klasična fontana kakvu biste zamislili, već svojevrsni vodopad koji se spušta niz zidove prolaza. Sa leve i desne strane fontane nalaze se i dve skulpture osnivača Rima - Romula i Rema. Upravo zato je moskovski metro poput muzeja.

Muzej Moskovskog Metropolitena

Poređenje metroa sa muzejem nije samo floskula - moskovski metro zaista u sebi krije jednu ovakvu kulturnu ustanovu. U pitanju je muzej posvećen Moskovskom Metropolitenu u kome posetioci mogu da se upoznaju sa istorijskom dokumentacijom, fotografijama i predmetima koji su nastali u vreme njegove izgradnje. Muzej se nalazi na stanici Vistavočnaja i radi svakog dana od 10 do 18 časova.

image