Magazin

Neobični pronalasci prilikom izgradnje moskovskog metroa

Ćup sa oko 20 hiljada novčića iz 17. veka samo je jedan od zanimljivih pronalazaka prilikom izgradnje Moskovskog Metropolitena. Ovaj važan infrastrukturni projekat, na čijoj su izgradnji radili samo najbolji i najiskusniji građevinci tog vremena, prestonici je doneo ne samo izuzetan transportni sistem, već i uvid u istoriju.
Neobični pronalasci prilikom izgradnje moskovskog metroa© РИА Новости / РИА Новости

Moskovski metro je jedna od najgrandioznijih tvorevina današnjice, a njegova izgradnja trajala je decenijama. Štaviše, traje i dalje, jer Moskva ne prestaje da "raste", a sa njom i potrebe stanovništva. Povremeno su prilikom kopanja temelja i tunela građevinci pronalazili zanimljive artefakte, od kojih je svaki svedočio o vremenima koja su za nama.

Na dubini od 6 metara pronađena je stara kuća

Sredinom 1985. godine u Moskvi je tekla izgradnja stanice metroa Borovickaja. Kopajući temelje i tunele za ovu stanicu, građevinski radnici naišli su na, može se reći, najinteresantniji pronalazak tog vremena. Na dubini od oko 6 metara pronađena je mala kuća od cigala za koju su arheolozi utvrdili da potiče iz 16. veka. U kući je pronađen i nameštaj, kao i posuđe koje je koristila porodica koja je u njoj živela. Pretpostavlja se da je kuća "otišla" pod zemlju zbog klizišta, te nije isključeno da se u nedrima prestonije kriju i druge stare kuće koje su nastradale u prirodnoj kataklizmi.

Po rečima jednog starca, tu bi trebalo da se nalazi stara ikona

Tokom izgradnje stanice Prospekt mira, gradilištu je prišao jedan stariji gospodin i ispričao radnicima da je nekada davno on radio za jednog vrlo imućnog čoveka koji se bavio izradom porcelana i koji je u smutno doba naredio da se baš na tom mestu zakopa jedna vredna ikona. Radnici su isprva pomislili da je starac lud i nisu obraćali pažnju na to što priča, naročito jer bi potraga ta starom relikvijom bila poput potrage za iglom u plastu sena. Ali, vremešni gospodin je znao tačno gde da se ikona traži, pa su ga građevinci na kraju poslušali. I zaista, baš tamo gde je deda rekao da se kopa dublje, ikona je bila pronađena.

Ćup sa blagom iz 17. veka

Prilikom kopanja temelja za stanicu koja danas nosi naziv Novokuzneckaja, radnici su pronašli ni manje ni više nego ćup sa srebenjacima koji datiraju još iz 17. veka. U ćupu se ukupno nalazilo 20 hiljada vrednih novčića, a kome su oni pripadali ni arheolozi ni istoričari nisu mogli da odgonetnu. Ali, pretpostavlja se da ih je vlasnik sakrio za "crne dane". Šta je bilo sa novčićima nakon otkrića? Verovatno ih je SSSR iskoristio ne bi li popunio budžet i obezbedio dodatna sredstva za izgradnju Moskovskog Metropolitena - dike i ponosa prestonice.

image