Magazin

Najčešće greške prilikom korišćenja računara sa Windows operativnim sistemom

Ko bi rekao da to kako nazovete svoj Windows nalog može uticati na rad računara? Ili da je korišćenje dva antivirusna programa potpuno bespotrebno, pa čak i štetno? Ovo su samo neke od grešaka koje prave korisnici računara sa Windows operativnim sistemom, a ima ih još mnogo.
Najčešće greške prilikom korišćenja računara sa Windows operativnim sistemom© Youtube / 4096

Windows je najpopularniji operativni sistem, jer je, sa jedne strane prilagođen i onima koji nisu preterano informatički potkovani, a sa druge - dovoljno fleksibilan da podrži i zahtevnije programe koje koriste profesionalci. Međutim, bez obzira na to što su računari danas dosta napredniji nego pre 5, 10 i više godina, oni i dalje ne trpe baš sve greške korisnika. Zbog nekih mogu lako da "zaglupe" i postanu skoro pa neupotrebljivi.

Isključivanje opcije automatskog ažuriranja operativnog sistema

Veliki broj korisnika računara sa Windows operativnim sistemom živi u zabludi da je njegovo ažuriranje potpuna besmislica i da osim što će novija verzija zauzeti više memorije na računaru, ništa drugo ne treba očekivati. Međutim, ovo je pogrešno - svako novo ažuriranje donosi nove bezbednosne mere u borbi sa virusima, "trojancima" i drugima malicioznim softverima, kao i nove mogućnosti.

Kreiranje Windows naloga ćiriličnim pismom je česta greška

Neretko korisnici prilikom kreiranja naloga svoje ime i prezime upišu ćiriličnim pismom. Međutim, stručnjaci savetuju da se ovo nikako ne radi i da se koristi samo latinica, budući da će se nakon podešavanja računara na njemu kreirati folder "C:\Users\..." na kome će se nalaziti programi i drugi fajlovi. Neki računari mogu da se susretnu sa poteškoćama pronalaženja ovog direktorijuma, što će pre ili kasnije dovesti do grešaka u radu uređaja.

Korišćenje dva antivirusna softvera istovremeno

Zlatno pravilo "manje je više" je u ovom slučaju veoma primenljivo, ali se nažalost u praksi jako često može videti da korisnici, u nadi da će bolje zaštititi svoj računar, koriste dva, pa čak i tri antivirusna softvera. Ne samo da zaštita neće biti bolja, već će i računar zbog dva slična programa koja istovremeno rade biti preopterećen, a samim tim i neuporedivo sporiji u izvršavanju zadataka koji se od njega očekuju. 

Skladištenje podataka u samo jednom primerku

Bilo da je u pitanju najnoviji, najmoćniji laptop ili nešto stariji uređaj osrednjih performansi, ne postoji garancija da se on neće pokvariti. Nekada je moguće ponovo pustiti u rad računar i izvući sa njega sve podatke koji su na njemu bili uskladišteni, a nekada ne. Zato je važno uvek imati i rezervnu kopiju svega što vam je važno na "klaudu", eksternom hard disku, USB-fleš memoriji ili nekom drugom nosaču podataka.

Preuzimanje aplikacija iz neproverenih izvora

Jako često virusi u računar dospeju baš prilikom preuzimanja aplikacija iz neproverenih izvora. U idealnom slučaju, program bi trebalo, naravno, da preuzimate isključivo sa oficijalnih sajtova proizvođača ili iz Microsoft Store (fabričke prodavnice aplikacija). Ukoliko pak želite da ih zaobiđete, dobro proverite kakav je to sajt i pročitate odzive drugih korisnika. Samo tako nećete upasti u zamku i zajedno sa programom "skinuti" i virus.

image