Magazin

Autor otkrio kako je nastala najpoznatija fotografija na svetu, zaštitni znak Windows-a

U poslednjih 20 i više godina računar se može pronaći u gotovo svakom domu, u svakoj tački kugle zemaljske. Stoga, ne iznenađuje ni činjenica da je fotografija koja ne nalazi(la) na pozadini uređaja sa Windows XP operativnim sistemom, jedna od najpoznatijih i naprepoznatljivijih na svetu.
Autor otkrio kako je nastala najpoznatija fotografija na svetu, zaštitni znak Windows-a© Wikimedia Commons / Original scan of Charles O'Rear's photograph

U intervjuu za magazin Pipl, ne tako davne 2021. godine, autor najprepoznatljivije fotografije na svetu, Čarls (Čak) O'Rir podelio je zanimljivost o tome pod kojim okolnostima je ona nastala. Ono što je najinteresantnije jeste da je čuvena pozadina svih uređaja sa Windows XP operativnim sistemom zapravo nastala sasvim slučajno!

Bliss - slika koju je videlo najmanje milijardu ljudi

Popularnu fotografiju, koja je ponela naziv "Bliss", video je svako ko je makar jednom u životu imao pristup računaru ili internetu - ona se nalazila ne samo na pozadini računara i laptopova, već i na reklamama, u avionima, na aerodromima, u poznatim lancima hotela ili u "mimovima" koji kruže društvenim mrežama.

Čak i danas, kada je era Windows XP operativnog sistema uveliko prošla, fotografija i dalje nastavlja svoj život, na uređajima starijih generacija i kod ljubitelja tog perioda. I to u svim delovima sveta - od Sjedinjenih Američkih Država, preko Evrope, Bliskog Istoka, pa sve to najistočnijih delova zemlje. Po nekim procenama, ovu fotografiju je videlo najmanje milijardu ljudi.

Slika nastala sasvim slučajno, a potom ušla u istoriju

Čarls O'Rir, autor fotografije, navodi kako je ona nastala sasvim spontano, u januaru 1996. godine. Tada je on putovao u posetu svojoj tadašnjoj devojci, a sadašnjoj supruzi, Dafni Larkin, koja je živela u okrugu Marin. I pre tog januarskog dana, Čarls je stajao usput kako bi fotografisao krajolik, ali je tog dana baš imao sreće.

"Kada je na filmu, ono što vidite, to na fotografiji i dobijete", rekao je O'Rir u intervjuu za magazin Pipl 2021. godine. "Koristio sam film koji je imao sjajne boje, Fudži Film u to vreme, a sočivo RZ67 bilo je jednostavno izvanredno. Da sam sliku snimio sa objektivom 35 milimetara, učinak ne bi bio ni približno isti", dodao je on.

Fotografija završila u rukama Bil Gejtsa

Fotografija koju je Čarsl uslikao ubrzo se našla i na javnom domenu, nakon što je sam autor sliku prosledio fotoagenciji Vestlajt stok. Međutim, kako je grupa Korbis, čiji je vlasnik Bil Gejts, kasnije kupila pomenutu agenciju, slika je na kraju završila u njegovim rukama.

Navodno, Majkrosoft je čuvenu "Bliss" fotografiju otkupio za više od 100.000 dolara. Nakon uspešne transakcije doneta je i odluka da se fotografija koristi kao fabrička pozadina na svim Windows XP uređajima. Tako je, do tada nepoznati autor, preko noći postao kreator najviđenije slike na svetu.

image