Magazin

Ikigai: Japanska formula za dug i srećan život koju svako može primeniti

Spoj reči ''iki'' (živeti) i ''kai'' (vrednost) predstavljaju tajnu srećnog i mirnog života u japanskoj kulutri. Kako bismo bili zadovoljni životom, potrebno je da pronađemo svoj ''ikigai''. U prevodu, to znači da moramo imati razlog za postojanje.
Ikigai: Japanska formula za dug i srećan život koju svako može primeniti© Colin Fearing

Isprva zvuči kao ''teška'' tema, ali kada se analizira i počinje primenjivati, postaje pozitivan način posmatranja sveta. Lako je udubiti se u razmišljanje o smislu života i naše uloge u njemu, što najčešće dovodi do frustracije, jer malo ko može dobiti odgovor na ovakva egzistencijalna pitanja.

Zbog toga postoji "ikigai", koji predstavlja ono što nas inspiriše, pokreće i ispunjava u životu. Pomaže nam da uživamo u vremenu koje imamo, koristeći ga na najbolji mogući način i biti spokojan, znajući da smo ispunili svoju svrhu na svetu.

Ikigai nije kratak kurs za samopomoć, već je to poptuna promena svakonevnog razmišljanja i životnog stila. Kada se pronađe lični ikigai, to ne znači da će svi problemi i izazovi automatski nestati, već će pomoći u lakšem preživljavanju i kreiranju ravnoteže između dobrih i loših trenutaka u životu.

Osim spokojnijeg, ikigai obećava i duži život. Kada čovek ima cilj zbog kojeg se rado budi svakoga jutra, sigurno je da utiče na celokupno zdravlje.

Ikigai je izuetno lična stvar i ne postoji tačan ili netačan način da se primenjuje. Neko pronalazi svrhu života u poslu, neko u porodici. Za neke je ikigai veliki životni cilj koji žele da ostvare, a nekome je mali trenutak svakodnevnice.

Iako pravila ne postoje, kroz godine su izdvojene četiri stavke po kojima se možemo orijentisati kako bismo postigli promenu duha na pragmatičan način:

1. Raditi ono što volimo - strast

Šta god da je u pitanju (kreativni projekti, sport, druženje sa ljudima), može biti deo onoga što čini ikigai. Uložite vreme i ljubav u ove poduhvate, jer oni prenose vrednu lekciju da nije sve samo u finansijskom uspehu. Uživanje u nečemu što zaista volite je produktivno i korisno za srećan život.

2. Stvari za koje možete biti plaćeni - profesija

Ikigai nije koncept sreće koji ohrabruje bajkovit pogled na svet. Karijera je, ipak, sastavni deo života mnogih ljudi. Umesto da bude izvor stresa, možete početi da posmatrate svoj rad na drugačiji način i da budete ponosni na doprinos koji donosite. U slučaju da nikako ne možete pozitivno da gledate na poslovni život, ovo može čak biti znak da je vreme za promenu puta i tada stavite svoje talente i interese na prvo mesto.

3. Raditi za poboljšanje sveta - misija

Razmislite na koji način možete napraviti pozitivne promene u sebi i svetu oko sebe. Možete drugima ulepšati dan izuzetno malim gestovima, ili čak volontirati gde je potrebno. Takođe, uvek se možete ponuditi porodici i prijateljima kao pomoć i osetiti se zadovoljno, jer ste učinili dobro delo za nekoga, ali i odradili svoju ''misiju''.

4. Stvari u kojima ste dobri - poziv

Izvan ličnih strasti, hobija i karijere, uvek postoje vrline koje posedujemo, a da toga nismo svesni. Pokušajte da istražujete i upoznajete sebe kroz nova iksustva. Možda ćete otkriti da ste veoma dobar psiholog kada je to potrebno. Možda imate više talenta za umetnost nego što ste mislili, i sva nova otkrića o sebi možete svrstati u svrhu života.

Ikigai predstavlja ''centar'' u kome se ova četiri koncepta preklapaju. Naučiće nas da je svaki segment našeg života važan i ima određenu svrhu, ali i da je na nama odgovornost da ih iskoristimo i preusmerimo na pozitivan način.

image
VV inauguration
banner