Magazin

Kako ''isključiti mozak'' na kraju radnog dana

Nakon završetka radnog vremena, mnogima je i dalje teško da se odvoje od profesionalnog sveta. ''Isključivanje'' može biti veoma korisno za mentalno zdravlje i pravljenje neophodne pauze pred sledeći dan u nedelji. Jednostavne navike u toku dana mogu pomoći u brzom opuštanju posle obavljenih zadataka.
Kako ''isključiti mozak'' na kraju radnog dana© Pexels/Tima Miroshnichenko

Ključ produktivnosti nije samo u disciplini i punom rasporedu, već i u odmoru. Konstantno razmišljanje o poslu i obavezama brže dovodi do ''burnauta'', nego do zadovoljavajućih rezultata. Uvođenjem nekoliko jednostavnik navika za slobodne sate nakon radnog vremena će pomoći u opuštanju za kraj dana, ali i spremiti mozak za sledeće izazove. 

Rastajanje sa poslovnim danom

Gašenje aplikacija za rad i računara, zatvaranje vrata kancelarije iza sebe na kraju radnog dana i slične radnje mogu biti vrsta mentalnog ''oproštaja'' od posla. Nakon tako malog, ali značajnog trenutka, sledeća faza dana može da počne. Veliki uzrok stresa za savremenog čoveka je razmišljanje o poslu izvan radnog vremena. Postoje slučajevi u kojima je to neophodno, ali mnogima može postati navika koja podsvesno prouzrokuje stres. Kada je moguće, najbolje je ugasiti sve notifikacije vezane za posao kada dođe vreme za odmaranje.

Muzika za opuštanje ili razgibavanje

Dobro je imati odabranu pesmu koja će biti ''prelaz'' iz radnog u ležerno stanje. Može biti potpuno opuštajuća ili pesma koja značajno podiže raspoloženje. Dan ne mora da se završi samo kada je posao gotov i izdvajanje pozitivne energije za privatno vreme je korisno za mentalno zdravlje. Omiljena pesma može pomoći u tome i zato je dobro imati spremnu muziku nakon prethodno navedenog ''oproštaja''.

Odeća igra ulogu

Bez obzira da li je kodeks oblačenja na radnom mestu strog ili ne, svako ima određenu poslovnu ''uniformu''. Ostati u istoj odeći nakon posla može podsvesno uticati na razmišljanje i ponašanje. Mozak će biti aktivan i iščekivati sledeći zadatak, što samo stvara mentalni pritisak u trenutku za odmor. Takođe, razlika u udobnosti je značajna - presvlačenje u odevne predmete koji su ugodni, mekši i u kojima se lakše kreće, će telo navesti na opuštanje i ležernije držanje.

Bez razgovora o poslu

Ponekada je teško naći teme za razgovor odmah nakon posla, pa je očekivano da svi razgovori krenu u tom pravcu. Ipak, to može biti jedan od uzroka stresa, čak i kada su razgovori pozitivni. Ponekada je dobro potpuno obustaviti bilo koji razgovor vezan za posao nakon što je radno vreme završeno. Koncentrisanje na druge stvari u svakodnevnom životu će ''resetovati'' mozak i biće lakše odvojiti se od profesionalnih obaveza i misli.

Zabava za kraj dana

Kada god je moguće, bilo bi dobro imati hobije kojima se može posvetiti vreme i energija nakon posla. Bilo da je kreativna radionica, teretana, čitanje, kuvanje -sve što je zanimljivo a nema uske veze sa zanimanjem, pozitivno utiče na mentalno zdravlje. Koncentracija na radnje van poslovnih obaveza će pomoći u opuštanju, ali i daljoj produktivnosti za nadolazeće dane. Odmor i zabava nisu samo ''nagrade'', već značajni faktori u održavanju dobre volje, mentalne snage i spremnosti za sledeće izazove koje donosi poslovni svet.

image
VV inauguration
banner