Magazin

Dan za pauzu od odmora je ključ dobrog odmora

Putovanja su zabavna i dragocena iskustva, ali ujedno mogu biti veoma iscrpljujuća, pogotovo kada se nakon avanture odmah vraća u normalan život i svakodnevnu rutinu. Zbog toga je korisno imati dan namenjen za ''punjenje baterija''.
Dan za pauzu od odmora je ključ dobrog odmora© Pexels/Daniela Constantini

Kada se odmor koristi za putovanja, na kraju smo retko zapravo osveženi i spremni za povratak u realnost. Iako je izuzetno važno aktivno upoznavati nova mesta, kulture i ljude, mnoge aktivnosti ovog tipa mogu postati vrsta napora, jer svaki odlazak na novo mesto donosi određene odgovornosti.

Iskustva prijaju, ali odmah se vratiti u obaveze dok je um i dalje na odmoru može prouzrokovati veliki mentalni i fizički stres. Međutim, zabavan put i uspomene ne moraju imati ovakvu cenu. Kao i uvek, važno je dobro isplanirati program putovanja, ali šta učiniti kada se put završi kako bi povratak u realnost bio ''bezbolan''?

Preporučljivo je dodati ''dan za punjenje baterije'' nakon putovanja, koji će biti namenjen za privikavanje na kuću, grad i rutine kojima se vraća.

Najbolje je da to bude ceo jedan dan nakon odmora i odlaska na drugačije mesto. Prvo, može biti iskorišćen u produktivne svrhe. Na primer, prva polovina dana je namenjena za pražnjenje kofera, sređivanje doma, pranje veša, odlazak u prodavnicu... Zatim, vreme je za opuštanje.

Pre sastajanja sa porodicom ili prijateljima za opisivanje utisaka, dobro je izdvojiti nekoliko sati ili čak ceo dan za "punjenje baterija" samo za sebe. Biti u tišini i imati sopstveni mir nakon mnogih iskustava na drugačijem mestu će pomoći mozgu da se polako ''obnovi'' i privikne na poznatu okolinu. Zahvaljujući takvoj mentalnoj pauzi, obaveze koje slede ne deluju toliko naporno i zastrašujuće.

Osim toga, telo dobija zaslužen odmor. Ako je umor od puta i dalje prisutan, biće veoma teško privići se na ponovni odlazak na posao, sastajanje sa ljudima, obavljanje rutina... Spavati nekoliko sati duže i provesti dan u udobnoj odeći će biti značajno za punjenje energije.

Što se tiče ostatka slobodnog vremena na ovaj dan, sve zavisi od osobe do osobe. Nekome će prijati šetnja po kraju, nekome izležavanje, a drugi će polako početi da obavljaju manje obaveze kako bi se ''zagrejali'' za nastavak svakodnevnog života. Takođe, ovaj period može biti dobar za sastavljanje generalnog plana za naredni period. U svakom slučaju, ''dan za punjenje baterije'' je sigurno koristan za svakoga, bez obzira na lične navike.

Sledeći put, prilikom organizovanja novog putovanja, u program se može uključiti jedan dodatni dan za mentalno i fizičko obnavljanje kod kuće, što će zaista učiniti odmor prijatnim i ispunjenim.

image
VV inauguration
banner