Magazin

Četiri moguća uzroka svakodnevnog ''neobjašnjivog umora''

Čak i pored pravilnog sna, mnogi osećaju umor i razlog se ne može dokučiti. Najčešći primeri su tmurno vreme, loša ishrana, svakodnevne obaveze... Ipak, postoji nekoliko stvari koje suptilno mogu da utiču na energiju u toku dana.
Četiri moguća uzroka svakodnevnog ''neobjašnjivog umora''© Pexels/cottonbro studio

Ravnomerno održavanje visokog nivoa energije svaki dan sigurno nije moguće, ali potrebno je težiti ka zdravoj ravnoteži. U nekim trenucima se može osećati umor koji ne zahteva san, ali takođe utiče na produktivnost i raspoloženje. Savremen život može svakoga umoriti, zbog količine obaveza ili količine informacija koje svakodnevno "upijamo", ali postoji i nekoliko mogućih uzroka ''neobjašnjivog'' umora koji se mogu umanjiti.

Neuredna okolina

Brojne studije ukazuju na direktnu vezu između stresa i zapuštenog prostora. Usled mnogih obaveza koje odvlače pažnju svakog dana, ponekada bude teško održati besprekorno čist dom, kuhinju, radni sto... Vizuelno i psihološko opterećenje počinje da se nakuplja i suptilno iscrpljuje nivo energije. Kako bi se sprečila ovakva vrsta stresa, potrebno je imati redovnu rutinu čišćenja i ogranizacije životnog prostora.

Dehidratacija

Veliki znak dehidratacije može biti umor, bol u glavi i generalna malaksalost. Važno je razviti naviku čestog konzumiranja pića, po mogućnosti vode i zdravijih napitaka. Takođe, dobro je jesti voće i povrće sa visokim procentom vode (lubenica, ananas, jagode, krastavci, brokoli...). Za one koji ne uživaju u ''bezukusnoj vodi'', dodavanje voća u napitak ili zamena vode hladnim čajem može biti bolji izbor.

Plavo svetlo

Svetlo ekrana na kompjuteru, telefonu, televizoru i drugim uređajima opterećuje oči i mozak. Iako je mnogima navika da pogledaju seriju ili film kada se osećaju umorno u slobodno vreme, možda je bolje odmoriti vid i pokušati drugu aktivnost. Isprobavanje novih hobija, čitanje, kuvanje ili čak sređivanje doma može biti bolji način provođenja slobodnog vremena i borbe protiv umora.

Neadekvatna obuća

Kada se pojavi žulj ili neka druga vrsta neprijatnosti obuće koja ne odgovara, tada je najčešće već kasno. Pre očiglednog znaka, stopala i noge su se već duže vreme ''borile'' sa neodgovarajućom veličinom, kalupom ili materijalom. Obuća prikladna za svaki dan, teretanu, svečanije događaje, mora biti pažljivo odabrana, kako ne bi postala još jedan suptilan, ali i efektan, uzrok ''neobjašnjivog umora''.

image
VV inauguration
banner