Magazin

Glavobolje zajedničkog života - Svađe oko nameštaja, toalet papira i prljavih sudova

Da li je za bračnu i partnersku sreću važno da se postigne apsolutni dogovor oko svake i najmanje sitnice u kući?Ili su ove sitnice zapravo "krupnice" i predstavljaju kamen spoticanja mnogih parova koju su tek krenuli u zajednički život?
Glavobolje zajedničkog života - Svađe oko nameštaja, toalet papira i prljavih sudova© freepik/wayhomestudio

Život sa emotivnim partnerom može biti predivan. Uvek možete zajedno gledati omiljenu seriju, provesti ceo vikend u pidžami, dočekati dosadne članove familije sa saveznikom na svojoj strani. Ali da bi uspeo ovaj zajednički život, trebalo bi prevazići neke naporne detalje.

Ovo su neka iskustva parova tokom započinjanja zajedničkog života, koje je preneo "Vašington post".

Ah, ljubav i sve te "krupnice"

"Kada smo se muž i ja preselili u London sa decom, trebao nam je nameštaj za opremanje novog doma. Jednog dana stiglo nam je na adresu autetntično bure "Ginis" piva napravljeno od hrasta (koje je muž naručio, a zaboravio da pomene). Mislio je da bi bilo odlična natkasna uz bračni krevet. Kada sam mu rekla da ga vrati, rekao je da ne želi. Srećom, bačva je smrdela na piće, pa ju je nakon nekoliko dana smrdenja u kući, muž prebacio u dvorište. I dalje želim da je se rešim", kaže za magazin Emi Radon iz Londona.

"Najveća svađa u našem braku je bila oko zatvaranja fioka i visećih delova u kuhinji. Moj suprug nikada ne zatvori ni fioke ni vrata do kraja, što omogućava komadićima hrane, mrvicama, kada se priprema obrok da uđu u sve delove inventara. Jedan dan sam se iznervirala i otvorila sve police, fioke i vrata. Suprug je rekao 'Ok. Imaš moju pažnju' i tako je započeo veliki kuhinjski samit 2013. u našoj kući", deli svoje iskustvo Keti iz Sprinfilda.

"Mislim da je jedna od najvećih svađa koju smo muž i ja imali ikada ona oko svetla! Kada izađem iz prostorije, on automatski isključuje svetla zamnom, iako ću se ja vratiti za dva minuta. Meni svetlo pomaže da se bolje osećam, posebno kada je napolju tmuran i oblačan dan i to mu non stop govorim. I pored toga, on nastavlja da radi istu stvar a ja nastavljam da mu objašnjavam. Isrpljujuće je", kaže Ketrin koja sada ima 65, a sa mužem je od svoje tridesete godine.

Kad je pranje sudova ratno stanje

Koliko dugo može da traje drama oko sudova, to zna svako je živeo sa cimerima/cimerkama u svojim studentskim danima ili sa partnerom koji ne zna da niko za njim/njom neće prati. Takvo iskustvo ima Deni Bernard iz Njujorka. Iako ponosno nosi svojih 68, kaže da nikada nije bila neki ljubitelj pranja sudova, srećom ni njen suprug, pa im puna sudopera nikada nije pravila problem u komunikaciji. Dve odvojene sudopere služile su im da svako stavlja svoje sudove iskorišćene u "svoj deo sudopere", sve dok..."Sve dok neko od nas nije uzeo poslednju veliku čašu za đus. S obzirom da se niko ne seća ko je iskoristio poslednju čašu, mi smo je jedno drugom prebacivali iz sudopere u sudoperu. Toliko smo bili oboje tvrdoglavi i uporni, da se nakon nekoliko nedelja pojavila crna buđ na čaši, a ja sam je na kraju bacila u kantu." 

Ništa bolje ne prolaze ni parovi koji imaju mašine za pranje sudova. Neki se svađaju ko će da isprazni mašinu, drugi ko će da je napuni ovaj put. Jedan par iz Mineapolisa, proveo je mnogo vremena smišljajući strategiju kada je najbolje uključiti mašinu za sudove "Bio sam šokiran da smo uspeli da provedemo toliko vremena pričajući o toliko trivijalnoj stvari kao što je mašina za sudove! Ali došli smo do krucijalnih zaključaka - nema bavljenja pranjem i mašinom odmah nakon jela, jer je to vreme za porodicu (predlog moje žene), ali čim deca legnu u krevet, mašina mora da se napuni i sudovi srede (kako bismo odmah završili sa tom obavezom, što je bila moja ideja) i najvažnije od svega sve to radimo zajedno", objašnjava kako su prošli "pregovori" oko mašine za sudove Teo Šuls.

Ukoliko ste i pomislili da je ovo bilo gubljenje vremena, samo znajte da postoje parovi koji se prepiru oko pravilnog punjenja mašine! "Suprug i ja smo vodili bitku bez kraja oko ispiranja sudova pre ubacivanja u mašinu. Znam da su mašine napravljene da operu svu prljavštinu, ali svi ti delići hrane koji ostanu zadržavaju se na filteru. Ježim se pri pomisli da moram filter da čistim rukama, to masno, hladno, prljavo...i lakše mi je da odmah sve pre pranja isperem. Iako zna da mi je muka od tog filtera, svaki put je to bila moja obaveza. Kada me je suprug uhvatio kako ispiram sudove koje je on već poređao u mašinu, rekao je da će on očistiti filter. To je bio prvi i poslednji put da je on očistio filter ali i poslednji put da nije ispirao sudove pre stavljanja u mašinu. I živeli smo srećno i zadovoljno",  deli svoje iskustvo Linzi iz Tenesija.

A jedan par je otišao najdalje, višegodišnja svađa oko pravilnog okretanja escajga u mašini za pranje - "Ja ih stavim tako da je drška dole, a suprug obrnuto. Toliko nas je to međusobno nerviralo, da smo kada ono drugo ne gleda, okretali escajg kako mislimo da bi trebalo da stoji", kaže gospođa Beler iz Čikaga.

"Srećom, partner i ja nemamo veliih svađa, ali mašina za pranje sudova me izluđuje! Šest godina mu govorim da makar potopi sudove posle jela, ne, on ostavlja da se osuše, skore i mrzi ga da makar izvadi čiste sudove iz mašine pre nego što krenemo na posao. Čistim za sobom i za našim petogodišnjim sinom, i uopšte mi nije jasno da odrasla osoba od 41 godine ne ume i ne čisti za sobom!" – Megan Kolorado.

Nikada zastarela pitanja zajedničkog toaleta

A neke razmirice parova izgleda da nikada ne zastarevaju. Tu je i čuvena "usamljena", istrošena rolna papira koja stoji na držaču za toalet papir i čeka narednu osobu koja će je promeniti, ili dva lista papira sa lepkom zalepljena na rolni, koja nikome ne mogu poslužiti, ali se i ne baca. Neli iz Arizone nervira se zbog jedne od svakodnevnih kupatilskih navika većine muškaraca "Moj dečko odbija da zatvori VC šolju. Hej, taj poklopac je tu sa razlogom!

A kako je to kod nas

U Srbiji se parovi najviše svađaju oko podele posla. Dugovekovna podela u kojoj u ženske poslove spada čišćenje kuće, i dalje je aktuelna kod nekih partnera. Najveće svađe su zbog ostavljanja praznih tetrapaka od mleka ili flaše od soka u frižideru i drugih praznih ambalaža. Ostavljanje muških čarapa svuda po kući kao i neispražnjene pepeljare, već spadaju u standardne stavri oko kojih se parovi u Srbiji svađaju.

image
VV inauguration
banner