Magazin

Kako sebi olakšati povratak sa odmora i ulazak u radnu nedelju

Povratak sa odmora mnogima teško pada, jer je vreme da se telo i um ponovo privikavaju na svakodnevni režim. Ipak, postoji nekoliko načina da tranzicija "sa plaže" u svet obaveza i rutine bude lakša.
Kako sebi olakšati povratak sa odmora i ulazak u radnu nedelju© Pexels/Mikhail Nilov

Dolazak sa putovanja predstavlja veliki izazov - teško je osećati se potpuno odmorno i spremno za povratak u realni svet. U većini slučajeva, čak je i sam odmor bio izvor stresa (pakovanje, planovi o samom putu, izbor mesta za posećivanje, organizacija). Preporučljivo je imati i generalni plan za ponovno privikavanje na svakodnevne obaveze i rutine.

Postoji nekoliko jednostavnih načina za prilagođavanja nakon putovanja i uspostavljanja produktivne rutine, koja neće izazvati veliki pritisak:

Priprema za komunikaciju

Mnoge sačekaju brojne poruke ili mejlovi, poslovne ili privatne, koje su bile odložene za period nakon putovanja. Ipak, i dalje je teško "pronaći snagu", odnosno motivaciju i odgovoriti svima. Zbog toga je lakše unapred pripremiti poruke i obavestiti druge o svojim planovima za odsustvo. Oni koji imaju razumevanja će verovatno sačekati prikladno vreme za kontaktiranje, a poslovne poruke koje nisu hitne mogu da sačekaju. Vraćanje u redovnu komunikaciju sa drugima postaje lakše, što pomaže u podsvesnoj pripremi za povratak u realan život.

Važno je izdvojiti prioritete kada je u pitanju navedena vrsta elektronskog bontona - nije potrebno biti dostupan svima u svakom trenutku, pogotovo kada je vreme za odmor, ali takođe je dobro obratiti pažnju na to u kojim trenucima je bolje odgovoriti, kako bi se izbegao mogući nesporazum.

Lista za povratak

Kada se odmor završi, podsvesni uzrok stresa može biti nedostatak preciznog plana. Napisati listu zadataka i obaveza koja se primenjuje odmah nakon povratka sa putovanja može pomoći u boljoj koncentraciji i uneti osećaj sigurnosti. Dobra ogranizacija i planiranje unapred može značajno pomoći u mentalnom rasterećenju i efikasnijem obavljanju obaveza. Primer su određen raspored raspremanja kofera, stana, pripreme poslovnog materijala. Najbolje je početi od jednostavnijih zadataka, kako bi se mozak "privikao" na rad, olakšavajući naredne poslove.

Dan za odmor posle odmora 

Interesantan trik za poboljšavanje produktivnosti nakon odmora je: dodatni odmor. Tačnije, jedan dan koji je isključivo namenjen ponovnom privikavanju na dom, grad, raspoređivanje prtljaga. Između ostalog, veoma je značajan kao dodatna mentalna i fizička pauza pred povratak u svakodnevni život.

Nije moguće postići sve

Osim praktičnih obaveza koje mogu da nanose stres, postoji i veliki unutrašnji pritisak koji pojedinac može sam sebi da nametne. Danas se mnogi ljudi osećaju krivo zbog odlaska na odmor, jer se uspešno završavanje različitih poslova ili projekata istovremeno slavi kao jedini ključ do uspeha. Zbog toga je bitno znati važnost pravilnog odmora i iskoristiti dane u kojima je dozvljeno biti "isključen". Pauza je važna isto koliko i aktivno obavljanje poslova, jer preopterećenje i mogući burnaut mogu samo da štete zdravlju i rezultatima.

image