Magazin

Pet saveta kako da popravite odnos sa partnerom nakon svađe

Distanca, samoanaliza, otvorena komunikacija i odbacivanje ega su neophodni postupci za rešavanje nesuglasica sa partnerom. Uz dobro promišljene i iskrene postupke, emotivni odnos se može isceliti i sačuvati.
Pet saveta kako da popravite odnos sa partnerom nakon svađe© Pexels/Katerina Holmes

Konflikt sa emotivnim partnerom može biti veliki izvor stresa, frustracije, tuge/besa i može uticati na kvalitet života i unutrašnji mir. Osim toga, nesuglasice mogu biti problem za održavanje međuljudskih odnosa, pogotovo kada je u pitanju bliska osoba. Zbog toga je važno znati kako rešiti problem i negovati odnos uz strpljenje, razumevanje i zrelost.

Zdrava distanca

Nakon sukoba sa partnerom, ključ ponovnog uspostavljanja dobre komunikacije je - izbegavanje komunikacije. Teško je razmišljati o rešavanju problema kada su reakcije i dalje burne, kao i kada se obe strane osećaju osetljivo i razdraženo. Vreme u samoći i fizička distanca su često dobra odluka, jer se emocije mogu iskontrolisati i impulsivni potezi se mogu izbeći.

Pred distancu, važno je imati jasan dogovor oko ponovnog sastanka. Pauza može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Ipak, razgovor "na silu" može samo pogoršati stvari, tako da je najvažnije sačekati pravi trenutak za rešavanje problema.

Obratiti pažnju na sopstvene emocije

Kako bi prethodno navedena pauza bila korisna, prihvatanje sopstvenog besa, tuge, frustracije i sličnih emocija je neophodan korak. Osećanja je teško kontrolisati, a kada se ignorišu i ostavljaju po strani, mogu samo da se nakupljaju i prvobitan konflikt postaje mnogo veći i komplikovaniji.

Izražavanje lične perspektive

Za uspostavljanje kvalitetnog dijaloga, pogotovo nakon svađe, bitno je staviti akcenat na spostvene emocije i ponašanje, umesto na tuđe. Na primer, govoriti: "Osećam da, mislim da, smatram da, ovo sam uradio zbog..." i prenošenje ličnog utiska o celoj situaciji može prouzrokovati empatiju kod druge osobe. U ovom slučaju, potrebno je izbegavati bilo koju vrstu pretpostavki o tuđim emocijama, jer takvi razgovori uvek mogu postati nov izvor konflikta. Nakon mirnog iznošenja sopstvenih mišljenja i nezadovoljstva, podjednako je važno dobro saslušati i partnera.

Slušanje i strpljenje

Kao što mi volimo da na nas obaraćaju pažnju i da budemo saslušani, isti tretman želi i naš partner. Ostavljanje mobilnog telefona po strani, gašenje televizora i sličnih uređaja koji odvraćaju pažnju je prvi korak, koji mnogi zanemare, a ima veliki značaj za kvalitetnu komunikaciju.

Takođe, prekidanje partnera u pola rečenice je prihvatljivo samo kada dođe do zbunjenosti. Potrebno je izbegavati pričanje "u isto vreme", jer tada razgovor postaje samo još jedna nesuglasica ili sukob, što može biti potencijalno nov razlog za produbljenje svađe. Kako bismo pravilno slušali partnera, na vrh prioriteta se stavlja slušanje njihovog utiska i osećanja, a sopstvene (imuplsivne) reakcije treba ostaviti po strani.

Oproštaj i povezivanje

Nakon svih "teških" razgovora, važno je oprostiti partneru, ali i izvniti se za lične reakcije ili postupke. Sav ponos i frustracije bi trebalo da nestanu kada je vreme za ponovno povezivanje. Nakon izvinjenja, potrebno je pokazati partneru da su sve negativne emocije stavljene po strani. Zagrljaj, osmeh, razmena šale i slični znakovi nežnosti će dodatno pomoći u rešavanju situacije i isceljenju odnosa.

image
VV inauguration
banner