Svet

Zelenski podneo parlamentu nacrt zakona o produženju mobilizacije

Kako se navodi, prema novim predlozima predviđeno je produženje od 90 dana, koje će početi 14. maja
Zelenski podneo parlamentu nacrt zakona o produženju mobilizacijeGetty © Prisma/Universal Images Group

Predlozi zakona o produžavanju ratnog stanja i sveopšte mobilizacije u Ukrajini predloženi su Vrhovnoj radi, prenosi TASS pozivajući se na podatke iznete na sajtu ukrajinskog parlamenta.

Kako se navodi, prema novim predlozima predviđeno je produženje od 90 dana, koje će početi 14. maja.

Dokumente je Vrhovnoj radi predložio predsednik Vladimir Zelenski, a na osnovu teksta nacrta produženje bi počelo 14. maja u 5.30 časova po moskovskom vremenu.

Podsećanja radi, ratno stanje i opšta mobilizacija su u Ukrajini uvedeni 24. februara 2022. po pokretanju ruske Specijalne vojne operacije i do sada su u više navrata produženi. Poslednje produženje usledilo je 6. februara i traje do 13. maja.

Istovremeno, ukrajinske vlasti rade sve što je u njihovoj moći da zaustave vojno sposobne muškarce da izbegnu vojnu službu. Stoga je većini ljudi koji spadaju u ovu kategoriju, jer postoje određeni izuzeci, zabranjeno putovanje u inostranstvo, a oni koji imaju pravo da službu odlože moraju predati čitav niz dokumenata.

Uprkos naporima ukrajinskih vlasti, na osnovi pisanja tamošnjih medija muškarci se na sve načine trude da izbegnu mobilizaciju - ne izlaze iz kuće mesecima, pokušavaju da izađu iz zemlje uz pomoć lažnih dokumenata i prelaze granicu na ilegalan način.

image