Magazin

Međuslovenski jezik - jezik koji razumeju i Srbi i Rusi i Poljaci

Da li ste znali da postoji jezik koji mogu da razumeju svi Sloveni na svetu? Na društvenoj mreži TikTok nedavno se pojavio nalog InterSlavik na kome je sav sadržaj na međuslovenskom jeziku - jeziku koji bez ikakvih poteškoća razumeju pripadnici svih slovenskih naroda. Da li je međuslovenski novi engleski?
Međuslovenski jezik - jezik koji razumeju i Srbi i Rusi i Poljaci© Youtube / Medžuslovjansky jezyk

U prvom video snimku objavljenom na nalogu InterSlavic, koji je pregledalo preko dva miliona ljudi, momak koji stoji iza ovog naloga objasnio je kako je došao na ideju da okupi sve nosioce slovenskog jezika:

"Vidite, čuo sam da je ovaj jezik razumljiv približno svim slovenskojezičnim ljudima bez učenja, ali, da li je tako zaista? Ja sam takođe čuo različita mišljenja od ljudi i oni su govorili da ne razumeju međuslovenski jezik, da razumeju jedan tekst na međuslovenskom jeziku, ali drugi tekst ne razumeju. Kako je to moguće? Ja ću u ovoj epizodi o tome govoriti, iz kog razloga međuslovenski jezik može biti nerazumljiv, šta je moguće uraditi sa tim problemom i kako su ti problemi sa razumevanjem povezani sa međuslovenskim rečnikom. Dobrodošli!"

Međuslovenski jezik - jezik koji razumeju svi Sloveni

Međuslovenski ili panslovenski jezik smatra se pomoćnim jezikom koji je zasnovan na staroslovenskom i savremenim jezicima bivših slovenskih zemalja, a nastao je veštački, zahvaljujući želji i potrebama slovenskih naroda da razumeju jedni druge bez poteškoća. Osnovu međuslovenskog jezika čine opšte za sve slovenske jezike konstrukcije i pojednostavljena gramatika sa minimalnom količinom izuzetaka iz pravila. Prema podacima, na međuslovenskom jeziku govori gotovo 25 hiljada ljudi, od čega je najviše nosilaca okupljeno na Fejsbuku (preko 18 hiljada), Diskordu (5700 ljudi), VKontakte (preko 2000 ljudi) i Telegramu (oko 600 ljudi).

Bez obzira na to što je nakon raspada Jugoslavije i Sovjetskog Saveza interesovanje ka panslavizmu u Istočnoj Evropi bilo gotovo ravno nuli, naročito u socio-političkim aspektima, globalizacija i nova sredstva komunikacija koja je donela era interneta i društvenih mreža doveli su do porasta interesovanja ka međuslovenskom jeziku koji je razumljiv svim slovenskim narodima.

Bogat vokabular međuslovenskog jezika

Pre više od 15 godina češki profesor informatike, Vojteh Merunka, i holandski lingvista, Jan van Stenbergen, razradili su novi jezik, nazvavši ga međuslovenskim, a danas njegov vokabular čini približno 20 hiljada reči. Zahvaljujući bogatom vokabularu ovaj jezik razumeju gotovo svi pripadnici slovenskih naroda, bilo da su u pitanju Srbi, Rusi, Makedonci ili Bugari.

Jedan od koautora međuslovenskog jezika, Vojteh Merunka, na TikTok nalogu InterSlavic objasnio je kako je jezik nastao: "Prosto govoreći, ja sam modernizovao staroslovenski jezik iz 9. veka do nivoa 21. veka. Matematički sam istraživao različite transformacije naših jezika, kako su iz staroslovenskog jezika nastali češki, ruski, poljski, hrvatski, srpski, bugarski, a to je i moja originalna profesija - ja sam doktor matematičkih i informatičkih nauka. Tim metodama sam gledao različite trendove: naši jezici su različiti, ali svi potiču iz jedne sredine. Šta je onda to što može biti novi centar, nova sredina?".

image