Magazin

"Epl" zabranio zaposlenima da koriste ChatGPT: "Veštačka inteligencija prikuplja poverljive podatke"

Kompanija "Epl" zvanično je zabranila korišćenje softvera sa veštačkom inteligencijom ČetDžiPiTi (ChatGPT) svojim zaposlenima zbog sumnji da platforma prikuplja povernjive podatke zaposlenih. Pored ovog, zabranjeno je korišćenje i drugih softvera sa veštačkom inteligencijom, navodi se u zvaničnom dopisu zaposlenima.
"Epl" zabranio zaposlenima da koriste ChatGPT: "Veštačka inteligencija prikuplja poverljive podatke"© Canva / Armand Falendez

Pre samo nekoliko dana čelnici kompanije "Epl" (Apple) izdali su zvaničan nalog zaposlenima u kome su izričito zabranili da za potrebe posla koriste softvere sa veštačkom inteligencijom, a na "crnoj listi" našli su se kako ČetDžiPiTi (ChatGPT), tako i Kopilot GitHab (Copilot GitHub) koji je predstavila kompanija Majkrosoft, a koji je specijalizovan za pisanje kodova.

Incident sa greškom u radu uterao "strah u kosti" čelnicima "Epla"

"Vol Strit Džrnal" (The Wall Street Journal) imao je prilike da se upozna sa internim dokumentom kompanije "Epl" u kome se navodi zabrinutost da platforme sa veštačkom inteligencijom prikupljaju poverljive podatke zaposlenih. Softver ChatGPT, koji Majkrosoft podržava, u svom radu šalje diveloperima podatke koji oni koriste u cilju poboljšanja kvaliteta rada softvera, a greška u radu koja se dogodila omogućila je korisnicima da vide istoriju pretraživanja (četova) drugih korisnika platforme. Nakon ovog incidenta, platforma je dodala mogućnost korisnicima da istoriju prethodnih upita brišu, a samim tim njihovi upiti ne učestvuju u poboljšanju rada softvera.

Poverenje u ChatGPT poljuljano, zabranu uvode i druge kompanije

Ipak, ovaj potez nije vratio veru u poverljivost informacija čelnicima "Epla", a odmah za njima zabran korišćenja platforme sa veštačkom inteligencijom za potrebe obavljanja radnih aktivnosti uvele su i kompanije "DžejPiMorgan Čejs" (JPMorgan Chase) i Verizon (Verizon), dok je kompanija "Amazon" (Amazon) svojim zaposlenima uputila molbu da koriste interni softver sa veštačkom inteligencijom umesto drugih alternativa dostupnih na tržištu. Takođe, navodi se i da je "Epl" u procesu izrade sopstvenog softvera sa veštačkom inteligencijom.

image