Magazin

Umetnost sa žice: Ruska umetnica kreira jedinstvena umetnička dela od veša na žici

Lepota je u očima posmatrača, a ovu teoriju dokazala je i mlada ruska umetnica koja je svakodnevnim predmetima dala novi život. Kroz objektiv fotoaparata Helga je dočarala kako izgledaju krava, polarni medved i druge domaće i divlje životinje, a njena umetnost pokorila je društvene mreže, ali i velike svetske korporacije.
Umetnost sa žice: Ruska umetnica kreira jedinstvena umetnička dela od veša na žici© Youtube / Art Warehouse

Na društvenoj mreži Instagram nedavno su postale viralne fotografije talentovane umetnice koja lepotu vidi u malim, gotovo svakodnevnim stvarima poput veša na žici za sušenje, a pažnju su posebno privukle fotografije domaćih i divljih životinja. Svoju kolekciju nesvakidašnjih fotografija mlada Helga neprekidno dopunjuje na putovanjima ili u sopstvenom dvorištu, kreirajući pravu "umetnost sa žice".

"Moja umetnost je u pronalaženju magije u zemaljskim stvarima, viđenju lepote u nesavršenostima i povezivanju sa realnošću na potpuno novi način. Volim da primećujem razigrane sličnosti, bilo da je u pitanju veš na žici u obliku konja ili parčići hleba koji podsećaju na glavu kuce", navodi Helga Šnecel, multidisciplinarna umetnica ruskog porekla iz Londona, koja je za svoje radove nagrađena i prestižnom nagradom za "Umetnika godine".

Helga svojim "ljubimcima" neretko dodeljuje i imena: krava je dobila simbolično ime Smuti (po smutijima koji se najčešće pripremaju sa mlekom), crna mačka ime Inki (u prevodu sa engleskog jezika Mastiljava), dok se zebra zove Zelda. Za pojedine radove Helga čak priprema i posebnu "recepturu", pa tako, da biste u svom dvorištu na žici za sušenje veša imali dinosaurusa poput njenog, biće vam potrebni jedan šorts, par hulakopki i mnogo kratkih čarapica.

Helgina umetnost nije se dopala samo korisnicima društvenih mreža, već i brojnim svetskim korporacijama koje su jedinstveni talenat prepoznale i poželele da primene i u svojim poslovnim strategijama, a među zaljubljenicima u "umetnost sa žice" našli su se i giganti poput Amazona, BiBiSi-ja i O2.

Umetnička dela nisu ostala samo na prostorima interneta i društvenih mreža, već su i "proputovala svet" - od Londona, preko Njujorka, pa sve do Seula posetioci izložbi imali su nesvakidašnju priliku da predmete iz svakodnevnog života pogledaju očima umetnice koja im je udahnula novi život - život kakav nismo ni slutili da mogu imati nekoliko pari čarapa ili stari džemper koji nam stoji u ormanu na poslednjoj polici.

image