Magazin

Istina iza datuma isteka: Kako da znamo koliki je zaista rok trajanja namirnica

Prehrambeni proizvodi često dolaze sa nekom vrstom roka koji za nas predstavlja glavni vodič za određivanje svežine i bezbednosti naše hrane, odnosno do kada bi je trebalo konzumirati. Proizvođači i prodavnice ponekad koriste različite formulacije za datume isteka. Šta znače oznake na deklaracijama prehrambrenih proizvoda i kako da znamo do kada su proizvodi dobri za upotrebu?
Istina iza datuma isteka: Kako da znamo koliki je zaista rok trajanja namirnica© freepik/freepik

Datumi koje vidite na deklaracijama hrane obično nisu povezani sa kvarenjem hrane. Umesto toga, govore koliko dugo određena hrana zadržava najbolji ukus i teksturu. Razumevanjem ovih ispisanih uslova isteka roka, može se bolje protumačiti koliko dugo je hrana dobra. Takođe, ako se hrana pravilno skladišti, može biti dobra i nakon datuma odštampanog na pakovanju.

Šta nam sve piše na deklaracijama

1. Prodaja do datuma

Proizvodi koji se obavezno moraju nalaziti u rashladnim vitrinama, najčešće imaju na deklaraciji datume do kada se sme prodavati proizvod. Ovaj datum supermarketi koriste kako bi znali kada da uklone proizvode sa polica. Ali, mogu se jesti i nakon isteka ovog roka. Na primer, mlečni proizvodi su dobri nedelju dana posle isteka roka prodaje, a jaja 3 do 5 nedelja nakon navedenog datuma. Namirnice koje imaju ovu oznaku su:

  • Mleko
  • Jogurt
  • Jaja
  • Kuvano/suvo meso
  • Mešavine salata

2. Najbolje ako se koristi do datuma

Jedite hranu pre ovog datuma ukoliko želite da hrana ima najbolji ukus i kvalitet. Ona se neće pokvariti nakon ovog datuma, ali se može osušiti ili neće biti tako dobrog ukusa.‌ Datum pakovanja - proizvođači i prodavci koriste za praćenje i rotiranje zaliha. Neki od prehrambenih proizvoda koji na sebi imaju "datum pakovanja" su:

  • Konzerve
  • Krekeri
  • Kolačići
  • Začini

Ovo je hrana koja može biti dobra mesecima ili čak godinama nakon ovog datuma uz pravilno skladištenje. Pakovanja koja nisu bezbedna imaju rupe, udubljenja ili izbočine, pa nemojte jesti hranu iz oštećene ambalaže jer možda nije dobra. 

3. Rok upotrebe

Jedite hranu do ovog datuma kako bi dobili najbolji kvalitet određenog proizvoda. Proizvođači dodeljuju ove datume prehrambenim proizvodima, a oni mogu biti dobri i nakon isteka roka upotrebe.

4. Datum isteka

Datumi isteka koriste fraze kao što su "ističe" ili "ne koristiti posle" za proizvode. Rok trajanja se koristi za prehrambene proizvode kao što su:

  • Formula za bebe
  • Hrana za bebe
  • Vitamini
  • Lekovi bez recepta
  • Prašak za pecivo

Ovi proizvodi imaju rok trajanja, jer možda određena proizvod, nakon ovog perioda neće pokazati svoja najbolja svojstva. Tako na primer, kvasac možda neće biti tako efikasan kao pre datuma isteka, a vitamini neće dati iste rezultate. 

5. Datum koji osigurava kvalitet

Proizvođači i trgovci na malo koriste ovu formulaciju za proizvode sa dugim rokom trajanja. Prehrambeni proizvodi mogu biti dobri nakon datuma koji osigurava kvalitet, a jedino im se može izgubiti ukus ili se tekstura može promeniti. Prehrambeni proizvodi sa datumima osiguranja kvaliteta uključuju:

  • Pakovane supe
  • Žitarice
  • Puter od kikirikija
  • Majonez

A evo primera kako to sve izgleda u realnosti

Počnimo sa stvarima oko kojih uopšte ne bi trebalo da brinete: sirće, med, vanila ili drugi ekstrati, šećer, so, kukuruzni siruop i malasa, mogu trajati večno, sa malom promenom u kvalitetu. Ovas će trajati oko godinu dana pre nego što užegne, a instant može trajati skoro zauvek. Potpuno identično je i sa grizom. 

Brašno

Belo brašno je sigurno dobro za upotrebu, bez obzira na starost. Integralno brašno i drugo brašno od celog zrna mogu da dobiju metalni ili sapunasti miris u roku od nekoliko meseci. Takođe, rafinisani beli pirinač, trajaće godinama, dok će smeđi pirinač trajati samo mesecima.

Nerafinisana žitarica sadrže masti, a masti su prva stvar koja se gubi kada su u pitanju suve namirnice iz ostave. Orašasti plodovi, koji imaju visok sadržaj masti, će dobiti užegli "šmek" u roku od nekoliko meseci u ostavi (čuvajte ih u zamrzivaču da biste im produžili trjanje na nekoliko godina).

Hleb

Hleb iz supermarketa koji se može čuvati na sobnoj temperaturi, napravljen je sa uljima (i konzervansima), pa može da ostane mekan nedeljama u frižideru, ali hrskavo testo iz lokalne pekare će postati bajato do sledećeg dana i verovatno će početi da buđa pre kraja nedelje. 

Pasulj

Osušeni pasulj i sočivo će ostati bezbedni za jelo godinama nakon kupovine, ali će postati tvrđi i biće potrebno duže da se kuvaju kako vreme odmiče. Ako niste sigurni koliko je star vaš pasulj, izbegavajte da ga koristite u receptima koji uključuju kisele sastojke, poput paradajza. Kiselina može drastično da produži vreme potrebno da pasulj omekša.

Začini

Možda se smejemo starijima kada koriste začine za koje se nama čini da stoje oduvek na polici, čak iz osamdesetih, ali osim jačine u aromi, oni zapravo nisu pokvareni.

Proizvodi iz konzerve, tegle ili plastične ambalaže 

Po pravilu, metal traje duže od stakla, a staklo duže od plastike. Ako ima spoljašnjih znakova kvarenja (kao što je ispupčenje ili rđa) ili ako je njen sadržaj zamućen, buđav ili truo kada se otvori kao i ako ima ružan miris, to je znak da konzervu hrane odmah bacite. Ali, uglavnom će vaše konzervirano voće, povrće i meso biti i dalje ukusno kao onog dana kada ste ih pre nekoliko godina kupili. Konzervirano voće je dobro 12 do 18 meseci ako se čuva u ostavi. Nakon otvaranja, dobro je 5 do 7 dana ako se čuva u frižideru.

Ako se pojavi malo ispupčenje na vrhu tegle znači da je u njoj došlo do značajnije aktivnosti bakterija. U zavisnosti od skladištenja, može proći godina ili decenija. Isto tako, limenke gaziranog pića će zadržati svoje penušanje godinama, staklene flaše do godinu dana, a plastične flaše nekoliko meseci. (Većina plastike je propusna za gas.)

Ulja

Ulja, čak i nerafinisana su sklona užeglosti, a uskladištena u zapečaćenim limenkama su skoro neuništiva. Ulja u zatvorenim staklenim bocama, imaju nešto kraći rok, dok uljima u otvorenim posudama može značajno da varira rok trajanja, ali sve će trajati duže ako se ne drže blizu ili iznad ploče za kuvanje, gde toplota može uticati na njih.

Kako znati da li je ulje dobro? Na isti način kao sa većinom hrane: Pratiti miris. Staro ulje će početi da razvija metalni, sapunasti ili u nekim slučajevima - kao što je ulje od uljane repice - miris ribe. Ukoliko na osnovu mirisa ne možete da procenite da li je ulje dobro, stavite kap na vrh prsta i stisnite je. Užeglo ulje će biti lepljivo.

Takođe, ukoliko kupite u prodavnicio ulje i sirće u obliku preliva za salatu, oni mogu trajati mesecima ili više od godinu dana u frižideru, posebno ako su upakovani u boce sa uskim otvorima.

Dodaci jelima

Senf traje večno, dok će kečap početi da menja boju pre isteka godine, ali će i dalje ostati ukusan. Suprotno popularnom verovanju, majonez ima izuzetno dug rok trajanja, posebno kada ne sadrži sastojke poput svežeg limunovog soka ili belog luka(visoke koncentracije masti, soli i kiseline su neprijatelji bakterija i plesni).

Jaja

Svi znamo kako miriše pokvareno jaje, zar ne? Makar tako mislimo. A koliko je ljudi zapravo ikada mirisalo jaje ili čak zna da je jaje pokvareno. Možda jedan od razloga zašto niko ne zna kada su pokvarena, zapravo leži u tome što je jajima potrebno mnogo vremena da bi se pokvarila.  

Koliko dugo mogu da traju kupovna jaja - punih 60 dana! Ali ona su dobra i nakon nekoliko nedelja kasnije i to 3 do 5 nedelja, a trebalo bi da čuvate jaja u zadnjem delu frižidera.

Mleko

Od trenutka kada otvorite tetrapak mleka, bakterije počinju da vare laktozu (mlečne šećere) i proizvode kisele nusproizvode. Kada Pe-Ha (PH) vrednost u mleku dostigne 4,6 - tada se kazein (mlečni protein) nakuplja.

Ukoliko želite dugotrajnije mleko, potražite "UHT" na etiketi. Mleko u ovim pakovanjima je pasterizovano na visokim temperaturama, a zatim zapečaćeno. Može biti dobro 7 dana u frižideru. Čuvajte ga u zadnjem delu frižidera gde je najniža temperatura.

Vaša hrana može biti dobra za nešto duže ili manje vremena u zavisnosti od toga kako je čuvate:

  1. Mleveno meso i živina su dobri 1 ili 2 dana u vašem frižideru. Ako planirate da ga koristite kasnije, odmah ga zamrznite.
  2. Kuvano meso i živina su dobri 3 do 4 dana kada se čuvaju u frižideru.
  3. Meso koje je dimljeno ili kuvano kupljeno upakovano u supermarketu, biće dobro 2 nedelje pre otvaranja i 3 do 5 dana nakon otvaranja.
  4. Pirinač ili testenina su dobri za 1 do 2 godine u vašoj ostavi. Kada se pripremi, može da stoji 3 do 4 dana u frižideru.
  5. Odresci su dobri 3 do 5 dana u frižideru.‌

Možda ćete biti u iskušenju da bacite hranu nakon što joj istekne rok trajanja. Mnogi misle da će se razboleti nakon isteka roka trajanja. Međutim, bolesti koje se prenose hranom nisu rezultat prirodnog propadanja. Bakterije rastu u kontaminiranoj hrani, pa se pobrinite da hranu pravilno skladištite.‌

Kada dođe vreme da odložite bilo koju hranu koju niste jeli, možete kompostirati proizvode i upakovane namirnice. Kompostiranje je poput recikliranja jer će hrana moći da se ponovo upotrebi umesto da se baci.‌ Kompost se dobija mlevenjem ostataka stare hrane i veoma je korisno kao organsko đubrivo za biljke.

Ovo su međunarodne oznake, a Evropska Unija je najavila promene u označavanju deklaracija jer je dokazano da se zbog nekih oznaka poput "najbolje upotrebiti do", u Evropi baca mnogo hrane koja je mogla biti iskorišćena.

image