Magazin

Studija pokazala: Isti čaj iz debele čaše je sladak, a iz tanke - gorak

Novi eksperiment pokazuje da debljina čaše može uticati na ljudsku percepciju ukusa. U ovom slučaju, debela čaša je povezana sa slatkim, a tanka čaša sa gorkim ukusom. Test pokazuje zanimljiv odnos između ljudskih čula i na koji način blokiranje jednog od njih (u ovom slučaju vida) utiče na čovekovu percepciju nadražaja i ukusa.
Studija pokazala: Isti čaj iz debele čaše je sladak, a iz tanke - gorak© Pexels/Mareefe

Istraživački tim predvođen Acunorijem Arigom, profesorom kognitivne psihologije u Tokiju, otkrio je da debljina stakla utiče na način na koji ljudi percipiraju ukus. Čak iako je u pitanju poptuno isto piće, ako ga ljudi piju iz različitih posuda, mogu različito registrovati ukuse, objasnili su za holandski časopis "Fud end hjumeniti (Food and Humanity)".

U studiji je učestvovalo preko pedeset studenata univerziteta, u starosti od osamnaest do dvadeset četiri godine. Stručnjaci su im stavili povez preko očiju i tražili su od njih da piju flaširani (kupljen u prodavnici) zeleni čaj iz tanke, lagane čaše (1,2 milimetra, 159 grama), pa zatim isti napitak iz čaše od debelog, teškog stakla (2,8 mm, 228 grama). Učesnici su zatim ocenjivali čaj uzimajući u obzir sedam kriterijuma kvaliteta: slatkoća, gorčina, kiselost, blagost, bogatstvo ukusa, hladnoća i "umami" (na japanskom - prijatnost ukusa).

Rezultati su pokazali razlike u proceni slatkoće i gorčine, pri čemu je čaj iz deblje i teže čaše češće dobijao ocenu "slatkog", a iz tanje i lakše čaše, češće dobijao ocenu "gorkog". S druge strane, kada je isti eksperiment sproveden korišćenjem čaša samo različite debljine ili samo različite težine, nije pronađena razlika u proceni ukusa. Tim je zaključio da kombinacija "debljina" i "težina", zajedno utiču na ukus.

Istraživači kažu da postoji mogućnost da je zaobljeni obod debele čaše mogao da ostavi pozitivan utisak, a tanko staklo može ostaviti oštar, negativan utisak, iz čega dolazi do asocijacije "deblje sa slatkim" i "tanko sa gorkim".

Da meterijal i tekstura posude mogu uticati na ukus, pokazala su i istraživanja mnogih drugih naučnika. Profesor Ariga je istakao da svest o ovom fenomenu može uticati na služenje pića u restoranima i da može biti od pomoći ugostiteljima, kako bi određena pića servirali na najbolji mogući način, da bi se istakao ukus.

Još nekoliko interesantnih primera o uticaju izgleda posuda na hranu i piće je za "Gardijan" podelio psiholog Čarls Spens: prvo, jagode na belom tanjiru mogu delovati deset odsto ukusnije. Zatim, crvena hrana neutralnog ukusa može uticati na ukus vina, a hrana koja se služi na tanjiru koji ima teksturu može jače istaknuti ukus začina.

image