Kako se "pravilno" jede čokolada
Pravljenje najpopularnijeg dezerta na svetu je kompleksan proces i čak se može nazvati posebnom umetnošću. Isto tako, postoji i nekoliko "pravila" koja su uvedena kako bi se maksimalno uživalo u poslastici. Svaka čokolada ima "skrivene" arome, koje mnogi nesvesno propuštaju kada ne primenjuju određenu "formulu":
Ne mora se čuvati u frižideru
Mnogi ljudi često drže čokoladu u frižideru, pogotovo nakon otvaranja, kako se ne bi pokvarila. Ipak, stručnjaci preporučuju da se ova poslastica drži na sobnoj temperaturi i najidealnije je da bude na oko osamnaest stepeni Celzijusa. Tada se aroma i ukus najbolje mogu osetiti, tako da, osim ako nije previše vruće, nema potrebe držati je na hladnom mestu.
Lomljenje na kockice i trljanje prstima
Većina ljudi instinktivno izlomi tablu čokolade na nekoliko kockica, a osim što je praktičan, ovaj popularni način konzumiranja ima i drugu svrhu. Proizvođač čokolade "Girardeli" je za portal "Deliš (Delish)" podelio da se na taj način oslobađa ukus i bolje procenjuje kvalitet proizvodnje i obrade kakaa.
Zatim, potrebno je držati je između prstiju nekoliko sekundi i palcem blago protrljati površinu kockice, što je dodatno omekšava i oslobađa miris, koji mnogi ljudi često zapostave kao deo užitka.
Pomirišite je
Čulo ukusa i mirisa su povezani i mnogi stručnjaci smatraju da većina ljudi sebi uskraćuje užitak kada ne izdvoji kratak trenutak da pomiriše poslasticu. "Najveća greška koju mnogi prave je da mnogi uopšte ne pogledaju niti ne mirišu čokoladu pre nego što je stave u usta," rekla je za "Nešnal Džiogrefik" Nadež Piler, predstavnica švajcarske fabrike čokolade Kailer.
Pojedini ljubitelji ove poslastice čak smatraju da je ritual mirisanja čokolade slično kao mirisanje vina, jer se i čulo mirisa i ukusa aktiviraju, što može poptuno promeniti utisak. Može se osetiti blag miris vanile, kafe, karamele i slično. Stručnjaci dodaju da ako prvi miris koji osetimo "samo podseća na čokoladu", onda bi trebalo nastaviti, sve dok ne dođemo do "skrivenih" aroma.
Bez zuba
Mnogima je navika da čokoladu, kao i ostalu hranu, odmah zagrizu. S druge strane, ima i onih koji više vole da im se kockica postepeno otopi u ustima, a stručnjaci širom sveta veruju da je upravo ova "nežnija" verzija uživanja mnogo efikasnija za osećanje intenzivnijeg ukusa.
Najbolje je držati koskicu na nepcima, blago prelaziti donju stranu komadića jezikom i skoncentrisati se na osećaj i teksturu. Da li se topi veoma glatko i gusto ili je više retka? Da li je praškasta, suva, tvrda, mekana? Pošto se ukusi i osećaju mogu razlikovati od osobe do osobe, uvek je zanimljio porediti svoje utiske sa drugima. Na primer, nekome će isti komadić čokolade biti gladak, dok će drugi osetiti drugačiju, tvrđu teksturu.
Nakon "pravilnog" principa topljenja, sledeća kockica se može žvakati, a tada je takođe preporučljivo obratiti pažnju na moguće promene u konzistenciji: da li se lako žvaće ili je tvrđa nego očekivano? Da li je lepljiva, kremasta, da li se brzo rastvara...
Ukus koji traje duže
Iako mnogi ne vole osećaj u ustima nakon čokolade i žele da što pre popiju čašu vode, stručnjaci iz "Girardelija" savetuju da je bolje sačekati neko vreme, jer se tako može "isprati" ukus koji bi trebalo da se oseća na određeno vreme nakon završavanja kockice. Traženje vode odmah nakon jela nije velika greška, ali se celokupan užitak nesvesno uskraćuje. Takođe, preporučljivo je držati se samo jednog ili dva različita ukusa, jer ako se isuviše tipova čokolade jede istovremeno, ukusi se mogu "pomešati" pa se propuštaju skrivene arome.