Magazin

Aurora borealis: Na Merkuru i Marsu je zbog "kiše elektrona", na Neptunu je nema, a niko ne zna što

Prirodni fenomen polarne svetlosti vidljiv je na svim planetama Sunčevog sistema osim na Neptunu, a ova pojava ima i svoje naučno objašnjenje. Kod nekih je zaslužno rendgensko zračenje, kod drugih kiša elektrona, ali jedno je sigurno - fenomen aurora borealis oduzima dah.
Aurora borealis: Na Merkuru i Marsu je zbog "kiše elektrona", na Neptunu je nema, a niko ne zna što© Canva / Valdemaras D.

Poslednja naučna istraživanja dokazala su da se fenomen polarne svetlosti javlja na svim planetama Sunčevog sistema izuzev Neptuna, ali da je na svakoj planeti proces formiranja nešto drugačiji. Kako izgledaju i kako nastaju nestvarni prikazi na našem nebu?

Zemlja i Merkur dele mnogo zajedničkog

Tako planeta Zemlja dobija nebeske svetlosne emisije preko svojih polova, severnog i južnog, dok se na Merkuru nevidljive trake rendgenskog zračenja lepe za Suncem obasjanu površinu i tako stvaraju polarnu svetlost savršenog karaktera koje izgledaju gotovo kao iz nekog naučnofantastičnog filma. "Merkurova polarna svetlost je savršenog karaktera", preneo je portal Sajens njuz.

Iako skoro pa nestvarne i vanzemaljske, Merkurove rendgenske polarne svetlosti ipak imaju dosta zajedničkih osobina sa našim, zemaljskim, a naučnici su sada došli i do zanimljivih informacija o njihovoj fluktuaciji. Naime, oni su pokazali da fluktuacije u Merkurovom magnetnom polju mogu odbaciti negativno naelektrisane čestice prema planeti, gde oni prilikom pada izazivaju polarnu svetlost koja se vidi na nebu.

Kiša elektrona i na Marsu "rađa" polarnu svetlost

Proces ovakvog taloženja negativno naelektrisanih čestica pokazao se zapravo kao praktično univerzalan kada je u pitanju Sunčev sistem, a upravo zahvaljujući njemu na svakoj planeti sa globalnim magnetnim poljem izuzev Neptuna, javlja se prirodni fenomen koji oduzima dah.

Izuzetak nije ni Mars, iako su na ovoj planeti magnetna polja lokalizovana, a kiša elektrona koja se na njemu javlja zaslužna je za stvaranje polarne svetlosti. Zbog čega je Neptun toliko drugačiji, saznaćemo u nekom narednom istraživanju, a do tada nam preostaje samo da uživamo u saznanju da je naša Zemlja, kao i druge planete Sunčevog sistema, "plodno tle" za nastanak polarne svetlosti.

image