Magazin

Rusijom na četiri točka: Karavaning je novi vid domaćeg turizma koji obožavaju mladi

Ljubitelji ovog trenda navode da "karavaning" nije samo puka vožnja na dva točka od jednog do drugog smeštaja, već da je kompletno potovanje sa obilaskom svih živopisnih destinacija, piknicima i ostalim avanturama koje ono sa sobom nosi. Život na dva točka, u posebno kreiranim prikolicama, svi više je na ceni kada je domaći ruski turizam u pitanju, a mladi mu daju prednost zbog slobode koju nudi.
Rusijom na četiri točka: Karavaning je novi vid domaćeg turizma koji obožavaju mladi© Canva / Maridav

Era domaćeg turizma u Rusiji doživela je svoju renesansu u poslednje dve godine, a brojni stanovnici s sve više odlučuju da odmore provedu obilazeći prirodne lepote svoje zemlje zajedno sa porodicom ili prijateljima. Ovakav trend doneo je sa sobom dva nova koncepta: spori turizam, koji podrazumeva osvešćeno upoznavanje sa lepotama destinacija, ali i "karavaning" - putovanje na četiri točka u posebno dizajniranim prikolicama koje su u potpunosti adaptirane, imaju svoje kupatilo, kuhinju i sve ostalo što je neophodno za život.

Digitalni nomadi i travel blogeri veliki obožavaoci karavaninga

Kako su kućice najčešće opremljene solarnim panelima koje proizvode električnu energiju, imaju izdvojeno kupatilo i kuhinju, a preostali prostor transformiše se iz spavaće u dnevnu (a po potrebi i radnu) sobu za tren oka, ovakva vrsta turizma postala je veoma popularna i kod digitalnih nomada, koji ni na koji način nisu vezani za jednu lokaciju i svoj posao mogu obavljati iz bilo koje tačke na Zemlji.

Ovaj koncept putovanja veoma se dopao i travel blogerima, pa je tako Ksenija Minerva, 27-godišnjakinja još pre dve godine odlučila da svoj posao zameni avanturom života i krene u putovanje po Rusiji u "kući na točkovima" Njen blog na Instagramu prati preko 750 hiljada korisnika koji svakodnevno uživaju u snimcima nepregledne ruske tajge, Krajnjeg Severa ili neke druge atraktivne destinacije.

Više od 300 lokacija za kampovanje, evropski deo Rusije ipak najpopularniji

Na teritoriji Ruske Federacije trenutno postoji preko 300 specijalizovanih kamp lokacija, koje svojim korisnicima pružaju maksimalno uživanje i omogućavaju bezbrižan boravak u prirodi. Ipak, oni koji se odluče za putovanje prikolicom koja je ovako osposobljena, ne moraju da brinu gde će se smestiti - u svojoj "kući na točkovima" oni imaju apsolutno sve što je potrebno za komforan boravak u prirodi.

"Trenutno je karavaning najrazvijeniji u evropskom delu naše zemlje - tu je najveća koncentracija kako stranih, tako i domaćih turista na četiri točka", naveo je Andrej Artjuhov, jedan od prvih karavanera Rusije.

Naravno, sa porastom domaćeg turizma, "procvetali" su i drugi turistički pravci i sada karavaneri osvajaju i Kareliju, Arhangelsku oblast, Ural, Severni Kavkaz, Krim i Altaj. Samo Krim godišnje poseti preko 5 miliona karavanera.

Zbog čega se sve više mladih odlučuje za "karavaning"

Prednosti "karavaninga" ima bezbroj: potpuna autonomija kada je u pitanju mesto na kome se odseda, sloboda u odabiru rute i naravno, vreme koje se provodi sa najmilijima u putu koje može biti neverovatno zabavno. Kada su u pitanju smeštajni kapaciteti, već na početku sezone njihova popunjenost varira oko 40 procenata, i ma koliko cene bile pristupačne, odlazak na putovanje u poslednjem trenutku može biti veoma izazovno za organizaciju - kod "karavaninga" taj izazov je lako premostiv, budući da smeštaj kao takav nije ni potreban. Velika prednost ovog koncepta putovanja je i individualno kreiranje rute baš po ličnim preferencama: pojedini se odlučuju za posetu popularnim mestima idući rutom Zlatnog prstena Rusije, dok drugi biraju da posete neke skrovitije predele i otkriju čari prave ruske divljine.

image