Magazin

Aerotaksi: Moskva i Sankt Peterburg dobijaju leteći taksi u narednih par godina

Gužve u saobraćaju u velikim ruskim gradovima uskogo će postati deo prošlosti! Savremene tehnologije se u Rusiji razvijaju se neverovatnom brzinom, a već za par godina u okolini Moskve i Sankt Peterburga levitiraće leteća taksi vozila kojima će korisnici moći da se prevezu od aerodroma do kuće ili sa jednog na drugi kraj grada.
Aerotaksi: Moskva i Sankt Peterburg dobijaju leteći taksi u narednih par godina© Canva / alexandraivankovich

Iako će u serijsku proizvodnju ovakva visokotehnološka vozila stupit tek nakon niza bezbednosnih ispitivanja, već sada je kompanija koja se bavi njihovim razvojem veoma optimistično nastrojena. Stanovnici Moskve i Sankt Peterburga moći će za samo par godina da se do aerodroma ili kuće prevezu futurističkim aerotaksijem - bespilotnim letelicama vrhunskog dizajna za koje popodnevni špic neće predstavljati problem.

U prvoj fazi leteći taksi će cirkulisati predgrađima Moskve i Sankt Peterburga

Ambiciozni projekat razrade i implementacije letećih taksija u Rusiji poveren je tehnološkoj kompaniji koja se bavi kreiranjem klastera bespilotne avijacije u Samaskoj oblasti, a serijska proizvodnja letelica očekuje se već za nekoliko godina.

"Fokus je sada na razradi prvih tipskih letelica i definisanju njihove primene, a nakon testiranja njihove sigurnosti i bezbednosti u saobraćaju tokom 2025. i 2026. godine, preći ćemo i u narednu fazu - serijsku upotrebu u svrhu transporta putnika i robe. Druga faza se očekuje 2030. godine", naveo je u intervjuu za ruski medij TASS generalni direktor kompanije "Transport budućnosti", Jurij Kozarenko.

On je pojasnio i da se u prvoj fazi očekuje da će leteći taksi saobraćati u prigradskim zonama Moskve i Sankt Peterburga, gde je manji broj stanovnika, a da će se on koristiti za prevoz od i do lokalnih aerodroma.

Investicija vredna blizu 190 miliona eura

Tokom juna meseca, u Samarskoj oblasti potpisana je i saglasnost sa kompanijom "Transport budućnosti" o stvaranju klastera bespilotne avijacije, a u ovaj projekat investirano je oko 20 milijardi rubalja (oko 190 miliona eura). Planira se da do kraja ove godine u regionu bude lansirana proizvodnja teretnih bespilotnih letelica, a projekat podrazumeva i stvaranje domaće proizvodnje svih zamenskih delova.

image