Magazin

Panika u Britaniji: Toksične alge truju redom, ugroženo snabdevanje pijaćom vodom (VIDEO)

Smrtonosna bakterija ubija ribe, ptice i druge životinje, a takođe izaziva zabrinutost za javno zdravlje, jer jezero, koje se nalazi u Severnoj Irskoj, služi kao izvor 40 odsto sve pijaće vode u tom delu Britanije

Najveće slatkovodno jezero na britanskim ostrvima, koje je izvor za skoro polovinu pijaće vode u Severnoj Irskoj, u velikoj meri je zatrovano toksičnim algama.

"Loh Nei, najveće slatkovodno jezero u Velikoj Britaniji i Irskoj, zatrovano je toksičnim plavo-zelenim algama u apokaliptičnim razmerama", navodi "Skaj njuz" i dodaje da je uzrok trovanja širenje smrtonosne bakterije zbog ispuštanja otpadnih voda i poljoprivrednog otpada u rezervoar.

To dovodi do uginuća riba, ptica i drugih životinja, a takođe izaziva zabrinutost za javno zdravlje, jer jezero, koje se nalazi u Severnoj Irskoj, služi kao izvor 40 odsto sve pijaće vode u tom delu Britanije, navodi televizija.

Nekada bistra voda dobila je jarko zelenu boju, a mnogi stanovnici koji se godinama bave ribolovom ili drugim poslovima na jezeru više ne mogu da nastave sa svojim aktivnostima.

"Skaj njuz" navodi da situaciju otežava politička situacija u Severnoj Irskoj, nakon što je Demokratska unionistička partija (DUP), koja je izgubila na prošlim izborima, odbila da formira novu vladu sa partijom Šin Fejn, koja je dobila većinu glasova.

Kako se dodaje, bez vlade i resornog ministra za životnu sredinu, nema ko da preduzme odgovarajuće mere u smislu uspostavljanja kontrole nad vanrednom situacijom.

image