Magazin

Svetski dan deteta: Kad se jedno dete smeje, smeje se ceo svet

Svetski dan deteta, koji se obeležava 20. novembra, posvećen je mališanima koji nam svakodnevno čine život lepšim svojom nevinošću, neposrednošću i željama. Međutim, život dece je daleko od savršenog - često žive veoma teško bez elementarinih prava. Zato se obezbeđivanje ravnopravnih uslova tiče svih nas, a ne samo roditelja i instituacija. "Važno je da zajedno radimo da bismo osigurali da se poštuju prava svakog deteta", kaže ambasadorka UNICEF-a u Srbiji Ana Ivanović.
Svetski dan deteta: Kad se jedno dete smeje, smeje se ceo svet© @ pressfoto/freepik.

Detinjstvo je jedno od najdražih i najlepših poglavlja u životu - svaki dan je nova avantura, ispunjena radošću, ljubavi i beskrajnim mogućnostima. Ipak, neka deca nemaju takvo detinjstvo i nisu im omogućeni najbolji interesi propisani Konvencijom o pravima deteta. 

Iako se dosta toga radi na unapređenju položaja dece, kako u svetu, tako i kod nas, neosporno je da je dalek put do ostvarivanja prava deteta. Ovo posebno posebno važi za mališana iz osetljivih grupa koja žive u nemaštini, izopšteni iz sistema i društva. Zato je obezbeđivanje ravnopravnih uslova za život sve dece priča koja se tiče svih nas, a ne samo roditelja, staratelja, instituacija.

Tome u prilog idu i podaci od pre par godina koji govore da u Srbiji deca čine 17.3 odsto stanovništva, dok 8.3 odsto dece žive u apsolutnom siromaštvu, a čak 24.2 živi dece živi na liniji siromaštva. Takođe, 70 odsto dece koja žive u ustanovama su deca sa smetnjama u razvoju, a čak 45 odsto dece je izloženo nasilnim metodama disciplinovanja kod kuće koje negativno utiču na njihov kasniji razvoj, navodi se na sajtu Unicefa. 

Deca treba da odrastaju u bezbednom okruženju, zajedno možemo mnogo toga da uradimo

Povodom Svetskog dana deteta, oglasila se Ana Ivanović, naša proslavljena teniserka i ambasadorka UNICEF-a koja je poručila da svi zajedno bi trebalo da se borimo za bolji svet za našu decu:

"Svako dete zaslužuje svetlu budućnost, ispunjenu ljubavnju, sigurnošću i beskajnim mogućnostima. Važno je da radimo zajedno da bismo osigurali da se poštuju prava svakog deteta, da deca imaju pristup kvalitetnom obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti i da odrastaju u bezbednom okruženju. Zajedno možemo da ostvarimo svet u kojem je ovo moguće. Srećan Svetski dan deteta".

"Kad se jedno dete smeje, smeje se ceo svet"

Konvencija o pravima deteta, koja je doneta u novembru 1989. godine, najratifikovaniji je dokument o ljudskim pravima u istoriji. Prema njoj, sva deca imaju ista prava bez obzira na to ko su, gde žive, šta im roditelji rade, da li su siromašni ili bogati, kojim jezikom govore, kojoj religiji ili kulturi pripadaju, da li imaju neku smetnju u razvoju ili invaliditet.

Deca se često susreću sa raznim problemima - od siromaštva, diskriminacije, pa do vršnjačkog i internet nasilja. Pored prava svakog deteta, za njegov razvoj su bitni roditelji ili staratelji, kao i državne institucije. Svi mi zajedno treba da smo uključeni u život mališana, treba da ga slušamo, usmeravamo, pričamo sa njim i po vrh svega da ga beskrajno volimo i obezbedimo mu maksimalnu sigurnost. Ovi faktori su bitni za stasavanje buduće odrasle osobe.

"Kad se jedno dete smeje, smeje se ceo svet" su reči poljskog pedijatra i borca za dečija prava Januša Korčaka (1879-1942. godine). On je formulisao prva dečija prava i insistirao je na pravu deteta da bude onakvo kakvo jeste. Time je postavio temelj za današnja prava dece, sadržana u Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta.

Sva deca bi trebalo da imaju ista prava

Svetski dan deteta ili Međunarodni dan deteta se slavi 20. novembra i ustanovljen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine. Cilj je bio da se u svim državama slavi istog dana.

Dan ukazuje na važnost stvaranja okruženja u kojem će deca rasti sigurno i podržano. Skreće se pažnja na obaveze svih nas koje imamo prema deci, kao i na probleme sa kojima se deca suočavaju.

image