Magazin

Zašto likovi iz crtaća uvek nose bele rukavice

Velike uši, zabavne ličnosti, šarena odeća su neki od glavnih karakteristika najpoznatijih crtanih likova u istoriji, kao što su Miki i Mini Maus, Šilja, Sonik, Mario... Ipak, oni ne bi bili toliko prepoznatljivi da nemaju svoje bele rukavice. Zašto je baš ovaj detalj bio toliko važan decenijama unazad i zašto ih mnogi još uvek nose?
Zašto likovi iz crtaća uvek nose bele rukavice© Unsplash/Adrián Valverde

Osim što naše omiljene crtane junake možemo da prepoznamo po njihovim glasovima, siluetama, odeći i bojama, jedan važan detalj koji skoro svako ima su jednostavne bele rukavice. Prvi par rukavica je nacrtan na Mikiju Mausu pre skoro 100 godina, ali koja je zapravo svrha ovog detalja?

Lakši posao za animatore

Ručno animiranje u dvadesetim godinama prošlog veka nije bilo nimalo jednostavno, tako da su studiji tražili praktične načine i nove tehnike, da bi što bolje i brže završili velike projekte. Na primer, u starim animiranim crtaćima se ne pojavljuje mnogo oštrih ivica u crtežu, jer bi ih bilo teško crtati više puta, tako da su dominirale krive linije.

Isto važi i za šake - brojni crtani likovi, pogotovo oni u nekim od prvih "Diznijevih" crtaća, imali su krzno tamne ili poptuno crne boje, tako da je crtanje crnih šaka preko crnog tela bilo komplikovano: boje bi se preklopile i figura ne bi bila jasna. Zbog toga je bilo lakše da nose upečatljive bele rukavice, kako bi se linije i pokreti prstiju jasno videli.

Odražavaju ljudskost životinjskih likova

Najpoznatiji crtani likovi su uglavnom različite vrste životinja (miševi, psi, mačke, patke, ježevi...), pa su crtači i animatori morali da pronađu način da ih "približe" ljudima. Odlučili su da su šake bile najbolji način da naprave vezu, jer su likovi često imali "ljudske" pokrete, kao što je držanje predmeta, rukovanje, sviranje instrumenata...

Navedene scene bi bilo teško animirati kada bi svi imali svoje "prave" šape, tako da su rukavice služile ne samo kao praktično rešenje, već i kao detalj koji publiku vezuje za omiljene junake sa ekrana.

Simbol prošlosti

Animacija je izuzetno napredovala u poslednjih nekoliko decenija, tako da u savremenom dobu nije potrebno da likovi nose rukavice. Ipak, ovaj detalj se u mnogim crtaćima nije promenio, jer je postao vrsta zaštitnog znaka likova i osvrt na prošlost.

Na primer, Klovn Krasti iz "Simpsonovih" je jedini lik koji u ovoj seriji nosi rukavice, jer on predstavlja "staro doba" zabave i animacije, dok je "Diznijev" lik Bobi čak jednom prilikom izgovorio: "Zašto baš uvek nosimo rukavice?", što je poslužilo kao šaljiv osvrt na ovaj simboličan detalj.

image
VV inauguration
banner