Magazin

"Trening" fotogeničnosti: Četiri načina da uvek izgledate dobro na fotografijama

Pozitivna strana digitalnog doba je to što sve lepe trenutke možemo da zabeležimo u roku od nekoliko sekundi, jer danas svako ima pristup kameri na telefonu ili digitalnom aparatu. Međutim, ima i onih koji ne vole da koriste ovu savremenu privilegiju, jer veruju da jednostavno "ne umeju" lepo da izgledaju na fotografijama. Srećom, postoje brojni faktori na koje možemo uticati i koji mogu potpuno da promene naš odnos prema kameri.
"Trening" fotogeničnosti: Četiri načina da uvek izgledate dobro na fotografijama© Pexels/Andrea Piacquadio

Lako možemo da se osetimo nesigurno i "trapavo" ispred kamere pogotovo kada imamo u vidu savršene fotografije koje svakodnevno viđamo svuda oko nas, bilo da je na reklamama u izlogu radnje ili na društvenim mrežama. Međutim, u tim trenucima često zaboravljamo da se ovi "savršeni" rezultati dobijaju nakon višečasovnog napora celog tima (fotografi, šminkeri, profesionalni modeli), dobrog svetla, kvalitetne opreme... 

Većini nas nisu dostupni navedeni "asistenti", ali svako od nas može da primeni sledećih nekoliko saveta tako da budemo zadovoljni svojim izgledom na sledećoj objavi na Instagramu ili fotografijama sa društvenih okupljanja:

Bez pritiska

Pre nego što pređemo na praktične stvari, najvažnije je da sebe podsetimo da budemo opušteni. Kada smo nesigurni, lako se "ukočimo" i to se uvek vidi na fotografiji (između ostalog, možda upravo zbog toga nismo zadovoljni kako smo ispali). Da bismo se navikli na objektiv, možemo da isprobamo različite poze dok smo sami, da sami sebe fotografišemo, vežbamo izraze lica koji nam se dopadaju... Drugim rečima, ovom vrstom eksperimentisanja i igre ćemo bolje upoznati svoje najbolje uglove, ali i navići se na kameru.

Osvetljenje

Jedna od najvažnijih stvari na koju treba da obratimo pažnju je svetlo. Da li ste nekada ušli u loše osvetljenu prostoriju sa ogledalom i niste mogli da prepoznate svoj lik (to jest, odjednom ste postali "ružni")? Isto važi i za svetlo na fotografiji, jer ono lako može da istakne crte našeg lica ili tela na najbolji, ali i na najgori način.  

Dakle, čak iako smo obukli odeću koja nam dobro stoji, besprekorno se našminkali i sredili frizuru, ceo trud pada u vodu ako je svetlo za fotografiju loše. Pre svega, svetlo ne bi trebalo da "pada" odozgo, direktno iznad nas, jer može da nam stvori duboke senke ispod očiju, nosa, obrva... Isto tako, svetlo ne bi trebalo nikako da dolazi odozdo, jer ćemo delovati kao da smo "izašli" iz horor filma.

Bolje je da izbegavamo hladne, fluorescente svetiljke, koje bi nam "isprale" boju sa lica, ali ne bi trebalo ni da koristimo isuviše toplo svetlo, da nam koža ne bi izgledala žuto ili narandžasto.

Najbolje je da svetlo bude upereno u nas, kako ne bi došlo do neatraktivnih senki i preporučljivo je da bude prirodno ili neutralne boje.

Istaknite svoje najbolje atribute

Ako znate kako da detalje na licu ili telu istaknete na najbolji način, onda to možete prilagoditi fotografiji. Na primer, ako imate duge noge, možete da obujete upečatljive cipele, pantalone, suknju i da se odaljite od kamere i fotografišete blago odozdo (uz pravilno držanje). Ako volite oblik svojih šaka, možete ih primaći ka licu i skrenuti pažnju na njih, ako ste zadovoljni izgledom svoje kose, možete da zamahnete glavom i date joj dinamičan "pokret" koji kamera može da uhvati...

Svako ima detalje na sebi koje može da istakne, a kada ih prepoznamo, postajemo samouvereniji i lakše ćemo da odlučimo koje poze da ikoristimo.

Rekvizit

Mnogi deluju napeto na fotografiji jer "ne znaju šta da rade sa rukama" - da li da ih drže pored sebe, iza leđa, da li da ih stave u džepove... Srećom, dobar rekvizit može da bude pravi spas. Na primer, ako se fotografišemo na ulici, možemo da držimo omiljenu torbu i da je premeštamo iz jedne ruke u drugu, da je stavimo na rame, a ako smo u prirodi, možemo da držimo cvet...

Sve zavisi od prilike i mesta na kome se fotografišemo, ali predmet u ruci može da nam pomogne da ispričamo priču i učinimo fotografiju interesantnijom.

image
VV inauguration
banner