Magazin

Simbol snage i strasti - oda crvenom karminu

On nije neprimetan, ne stapa se sa licem već u potunosti dominira i nema šanse da ga ne primetite. Crveni karmin je više od proizvoda koji stavljamo na usne - daje jednu posebnu notu ženstvenosti i zavodljivosti, a i istorija mu je više nego zanimljiva. Drugim rečima - sve oko njega je tako vatreno i glamurozno.
Simbol snage i strasti - oda crvenom karminu© freepik

Da li ste koristile crveni karmin? Ako mu niste "verne do groba", onda ga bar stavljate kada su svečane prilike u pitanju, sigurni smo. Morate priznati da ima nešto u njemu, što ne može da obezbede "nud" nijanse ruževa. Zavisno kakav utisak ostavlja, zbog njega možemo da se osećamo kao boginje, ali kao i buntovnice.

Priča počinje pre 5 hiljada godina

Prkosan, moćan i glamurozan, tako bismo sada opisali crveni karmin. Njegova primena je počela čak pre 5 hiljada godina što govori da su mu se mnoge stvari dogodilo tokom njegovog višemilenijskog života.

U starom Egiptu, crvenim karminom su i muškarci i žene pokazivali svoj status, dok su ga u antičkoj Grčkoj nosile prostitutke da ih ne bi mešali sa ženama visokog staleža. U Kini je napravljen jedan od prvih balzama za usne a dominirala je crvena boja.

Imao je svoju primenu u Engleskoj u oklutnim radnjama, te se stavljao u kontekst "mračnog i lošeg". Ipak, kraljica Elizabeta I je volela ovo boju i značajno je doprinela popularisanju crvenog ruža - verovala je da ima isceliteljske moći; dok ga je kraljica Viktorija smatrala "neumesnim".

Tokom Drugog svetskog rada imao je i patriotsku ulogu. Čest je bio među ženama Saveznicama, te ga je Hitler prezirao.

Obeležio je eru starog Holivuda i nosile su ga Merilin Monro, Elizabet Tejlor i mnoge druge zvezde. Nezaobilazan je bio u pop kulturi savremenog društva, a danas kada imamo brendove i brojne varijante crvenog karmina, izražavanje snage i strasti su mu i dalje jedne od glavnih uloga.

Efekat crvenog karmina

"Dokazano je da kad nosite crveni karmin, više privlačite poglede ljudi, bilo da su to pogledi seksualne privlačnosti ili samo pogledi tipa 'obratio sam pažnju'", kaže novinarka i pisac knjige "Crveni karmin: Oda ikoni lepote", Rejčel Felder.

Kako se pravi karmin

Karmini se danas obično prave od voska, ulja i antioskidanasa. Vosak daje strukturu čvrstom karminu, a što se ulja tiče koriste se maslinovo, mineralno ulje, kao i kakao puter. Koriste se i prirodni pigmenti i oni su najčešće biljnog porekla.

Preteča karmina koji danas koristimo napravljen je u 19. veka, a do tad je pakovan u maloj staklenoj posudi.

image