Magazin

Ajlajner kao zaštita od uroka, ljubomore i infekcija

Njegova upotreba u starom Egiptu bila je toliko važna da su posude sa kajalom (bojom za oči), zajedno sa raznim instrumentima za njegovu pripremu i primenu, sahranjivane pored mrtvih. Egipćani su iscrtavali svoje oči olovkom od kajala u znak poštovanja prema bogovima, jer su verovali da poseduje magična svojstva u zaštiti od bolesti, uroka i ljubomore.
Ajlajner kao zaštita od uroka, ljubomore i infekcija© Pexels/Liza Bakay

Prvi kajal (boja od koje se danas pravi ajlajner i olovke za oči) za isrtavanje predela oko očiju je pronađen u Mesopotamiji i smatra se da je korišćen čak deset hiljada godina pre nove ere. Danas je klasičan korak u nanošenju šminke, ali zanimljivo je da nije uvek bio korišćen samo u svrhu lepote. 

Prema crtežima, grobovima ili skulpturama faraona, znamo da su prepoznatljiv detalj svakog kralja ili kraljice drevnog Egipta bile uokvirene oči. Kajal je bio rezervisan za uzvišen društveni sloj i nije svako imao pristup ovom luksuzu. Verovalo se da pruža magijsku zaštitu, kao i dodatni blagoslov bogova Ra i Horusa. Istraživanja su pokazala da je hemijski sastav drevnog kajala pružao zaštitu od infekcija koje su bile česte zbog klime, pogotovo u predelu reke Nil.

Međutim, prošlo je mnogo vremena dok ajlajner nije postao popularan. Tek nakon otkrivanja Tutankamonove grobnice, dvadesetih godina prošlog veka, pojavio se kao novi stil šminkanja očiju. Do tada, svetla koža i rumeni obrazi bili su najpopularniji trend, pogotovo među aristokratama.

Nakon ovog otkrića, velike holivudske zvezde su počele da nanose tamni kajal na kapke i trepavice. Svima su nam poznate i zvezde crno-belih filmova sa jakim akcentom na očima, koji pomažu u pokazivanju emocija u njihovom performansu. Ovaj trend se proširio sve do Japana, gde su gejše i glumice isticale ostatak suptilno našminkanog lica na ovaj način.

U 50-tim i 60-tim godinama ajlajner dobija nov, oblik - oštriji i precizniji, onaj koji danas najviše volimo. Zvezde poput Tvigi i Merlin Monro su uvek imale ajlajner na očima, a on je postao njihov zaštitni simbol. Zajedno sa raznobojnim senkama za oči i dugačkim trepavicama, nanošenje ajlajnera je prošlo brojne faze kroz istoriju.

Danas se način šminkanja ponovo menja pa je, umesto precizno nanete crne linije, u modi neuredno nanešen ajlaner senkama. Nosi se i ajlajner u boji, pa čak i ajlajner koji sija pod UV svetlom.

Ako se dvoumite oko šminke za predstojeće praznike, uvek se možete osvrnuti na ovakav efektan detalj koji, kada ga pravilno nanesete u skladu sa oblikom očiju, može biti elegantnan, ali i zabavan izraz lepote.  

image