Magazin

Miki Maus kao serijski ubica samo dan nakon što je postao javno vlasništvo

Samo dan nakon što je kultni lik Miki Mausa prešao je u javno vlasništvo, internetom je počeo da kruži trejler za horor film u kome je glavni lik serijski ubica. Snimak je izazvao veliku pažnju javnosti, a mnogi smatraju da je potpuno neprikladan.
Miki Maus kao serijski ubica samo dan nakon što je postao javno vlasništvo© Youtube / Rapid Trailer

Od 1. januara ove godine najranija verzija kultnog animiranog lika Miki Mausa nalazi se u javnom vlasništvu, odnosno, on više neće pripadati Dizniju. Ovo znači i da se sada mogu kreirati i potencijalni rimejkovi i adaptacije sa Mikijem u glavnoj ulozi. Međutim, malo ko je mogao da očekuje da će baš istog dana pojaviti prva u nizu.

"Mikijeva mišolovka" - horor film sa Miki Mausom u ulozi serijskog ubice

Film pod nazivom "Mikijeva mišolovka" ("Mickey's Mouse Trap") je snimio, montirao i režirao Džejmi Bejli, dok scenario potpisuje Sajmon Filips. U trejleru novog filma vide se odlomci kratkog animiranog filma "Parobrod Vili", u kome se Miki prvi put pojavio, koji se smenjuju sa kadrovima iz zabavnog parka gde ubica sa maskom popularnog miša vreba grupicu ljudi koja uživa u rođendanskoj proslavi.

"Mesto za zabavu, mesto za prijatelje, mesto za lov. Miš je izašao", navedeno je u kratkom klipu.

Tvorci horor filma su se, pak, ogradili od bilo kakve povezanosti sa kompanijom Dizni. Uz trejler koji je objavljen na Jutjubu stoji i disklejmer: "Odricanje odgovornosti: Ovo nije Diznijev film ni produkcija i ni na koji način ne podražava Dizni. Film koristi samo 'Parobrod Vili' koji je u javnom vlasništvu od 1. januara 2024".

"Napravili smo smešan i zabavan film. Ako Mikija staviš u porodični film, time nećeš pokriti neku novu temu. Morate smisliti nešto potpuno suprotno od onoga što postoji", rekao je scenarista.

Moderni Miki će i dalje biti ambasador Diznija

Kao odgovor na ovaj horor film, Dizni je istakao da će nastaviti da štiti svoja autorska prava na moderne verzije Miki Mausa i drugih dela koja su pod autorskim pravima. Drugim rečima, na savremene verzije neće uticati istek autorskih preva, a Miki Maus će ostati u ulozi vodećeg ambasadora Diznija, kako u filmskim ostvarenjima, tako i u tematskim parkovima i na svim brendiranim proizvodima.

"Radićemo na zaštiti od konfuzije potrošača izazvane neovlašćenom upotrebom Mikija i drugih naših likova", naveo je Dizni.

"Vini Pu: Krv i med" 

Ovo nije prvi put da su se niskobudžetni filmski studiji odlučili za snimanje horor filmova zasnovanim na kultnim animiranim junacima. Početkom ove godine, u jednom takvom, "Vini Pu: Krv i med", pojavio se i popularni medvedić Vini Pu, koji se u januaru takođe našao u javnom vlasništvu.

Filmsko ostvarenje napisao je i režirao Ris Voterfild, a radnja filma počinje kada Vini i Piglet ubiju i pojedu svog drugara magarca, a zatim kreću u ubilački pohod. Sa samo 100.000 dolara ulaganja film je zaradio nešto više od pola miliona dolara, ali je zato porenuo problem velikih filmskih studija i zaštitu prava likova koja polako ističu.

image