Magazin

Mačka po imenu Pas: Omiljeni član posade ruske vojne flote i amajlija broda "Perekop"

Kada je pre 10 godina ova crna mačka slučajno uskočila na palubu koji je bio usidren u luci niko nije ni slutio da će ona postati amajlija vojnog broda "Perekop". Neobičnog imena i veoma druželjubiva, Pas je odmah prirasla za srce svim članovima posade.
Mačka po imenu Pas: Omiljeni član posade ruske vojne flote i amajlija broda "Perekop"© Ruptly

Mačke "angažovane" na poslovima suzbijanja velike količine glodara unutar raznih institucija u Rusiji uopšte nisu neobična pojava. Najpoznatiji nežni čuvari "rade" u čuvenom muzeju Ermitaž, dok one hrabrije svoje poslove svakodnevno obavljaju u odredima službe za hitne intervencije Rusije.

One vode računa o higijeni i momentalno "likvidiraju" neželjene goste poput miševa, pacova i drugih sitnih životinja, ali i prave društvo zaposlenima. Jedna mačka po imenu Pas posebno je prirasla za srce pomorcima ruske flote, a od kako se slučajno popela na brod "Perekop" pre punih 10 godina, postala je i stalni član posade.

Ženi nije mesto na brodu, ali Psu - jeste

Neobičnom imenu glavne zvezde Vojno-morske flote Rusije (VMF) "kumovalo" je jedno neobično rusko sujeverje. Naime, kada je tek došla na brod, pomorci su mački hteli da daju ime Murka, budući da je ono veoma rasporstranjeno kada su mačke u pitanju i lako za pamćenje.

Međutim, u poslednjem trenutku su odlučili da to nikako nije dobro i da pod hitno treba da smisle dugo ime. Zbog čega? Zato što postoji verovanje da ženama nije mesto na brodu (imeMurka ženkskog roda). Sa druge strane - jednom Psu itekako jeste. Tako je ova mačka dobila ime Pas i postala maskota i amajlija broda, o kojoj sa nežnošću pričaju svi koji su na njemu služili.

Posada crnu mačku prihvatila širom raširenih ruku

U većini kultura crne mačke "bije" loš glas: one donose nesreću i treba ih izbegavati u širokom luku. Naravno, ovakav odnos prema tim simpatičnim ljubimcima je samo plod sujeverja i ništa više, ali bez obzira na to, činjenica je da su one nekako uvek manje voljene od mačaka drugih boja.

Za mačku po imenu Pas se to, srećom, ne može reći: ona je uspela da se savršeno uklopi u kolektiv na brodu, a svojim vrednim radom i posvećenošću u borbi sa glodarima i usamljenošću pomoraca zaslužila je i veliko poštovanje posade.

"Mačka Pas je poput morskog vuka" kažu članovi posade

Za članove posade mačka je za jako kratko vreme postala ne samo član porodice, već i simbol izdržljivosti i upornosti. Ona se sa lakoćom prilagodila izazovnim uslovima na brodu i adaptirala čak i na jake bure koje su na pučini gotovo svakodnevno.

Pomorci ruske flote kažu da je ona "na dužnosti poput morskog vuka koji se ne boji ničega, čak ni vode". Čak i prilikom promene posade na plovilu, Pas uvek ostaje u pripravnosti, vodeći računa da red i mir nikada ne budu narušeni.

image