Magazin

Braon mrlje, vidljiva vlakna: Kako izabrati avokado i da li plod koji "ne izgleda lepo" sme da se jede

Mnogi od nas su zbunjeni kada treba da kupimo ili jedemo avokado: Kako da odaberemo pravi? Da li bi trebalo da je zelen, braon, tvrd, mekan? Šta ako ima mrlje na kori? Čak i kada pronađemo savršen avokado, otvorimo ga i već nakon samo sat vremena, njegovo zeleno meso je postalo braon. Da li to znači da bi trebalo da ga bacimo, a šta je se onim vlaknima koja "vise" kada ga isečemo? Srećom, traženje dobrog ploda i prepoznavanje znakova da li je avokado jestiv je zapravo veoma jednostavno.
Braon mrlje, vidljiva vlakna: Kako izabrati avokado i da li plod koji "ne izgleda lepo" sme da se jede© Pixabay/Kjokkenutstyr

Avokado je popularan proizvod za brojne salate i namaze, ali često nam je teško da odredimo da li je bezbedan za konzumiranje. Koji su najčešći znaci oštećenja na plodu i da li svaki od njih znači da avokado više nije jestiv (ili možda ipak ima spasa)?

Braonkasto-crne pruge i mrlje

Jedan od najčešćih problema sa avokadom su braonkaseto-crne mrlje, koje se mogu pojaviti samo sat vremena nakon što ga otvorimo, a ova pojava je poznata kao "vaskularno zatamnjenje".

Ovo je posledica reagovanja fenolnih jedinjenja kada dođu u kontakt sa kiseonikom. Ono što mnogi ne znaju je da, iako meso avokada izgleda ujednačeno, u njemu se nalazi vaskularni sistem koji je sličan našem. To je mreža niti koja se nalazi nekoliko milimetara ispod površine, koje nose hranljive materije i vodu do ploda dok raste.

Kada je bilo koji deo tih niti izložen kiseoniku, cela vaskulatura počinje brzo da tamni i dobija smeđu boju. Ovo je najčešće uzrokovano povredama od hlađenja ili skladištenjem avokada na neodgovarajućoj temperaturi, ali takođe može biti znak truleži stabljike, posebno ako se pojavi blizu vrha ploda gde je odsečen sa drveta.

Da li je bezbedno za jesti? Stručnjaci kažu: Da. Isto je kao kada se na jabuci pojave tamne mrlje - ne mogu nas oštetiti, ali možda ovi delovi avokada neće biti toliko ukusni.

Vlaknasto meso

Ako su vlakna previše uočljiva unutar kremaste teksture, uzrok je prethodno navedeno vaskularno tkivo, kao i temperatura skladištenja.

Kada se avokado čuva na previsokoj temperaturi pre nego što sazri, ili kada je već sazreo, pa je onda prebrzo ohlađen, mogu biti vidljive niti celuloznog materijala koji nisu u potpunosti sazreli, jer se još uvek nisu "stopile s mesom". Vaskularni putevi su obično prvi pogođeni kada je temperatura neadekvatna, što onda daje mesu avokada žilavu teksturu. Međutim, nećemo se razboleti ako ga budemo jeli, ali tekstura neće biti prijatna.

Najbolji način se ovo izbegne je da kupimo avokado koji je još uvek malo tvrd i čuvamo ga na sobnoj temperaturi jedan ili dva dana. Kada sazri, ne bi trebalo da ostanu tragovi vlakana.

Vazdušni "džep"

Ako osetite vazdušni džep kada ga stisnete, to znači da je avokado oštećen. Kada se to desi, on će da otekne, a kada se otok smanji, između mesa avokada i kožice ostaće biće malo vazdušnog prostora. Ovaj vazdušni džep je podložan buđi, koju ćemo možda uočiti kada skinemo koru.

Ako na ovom delu primetimo neprijatan miris, buđ, smežuranost, crne linije, to je znak da je uveliko počeo da truli - ne bi trebalo da pokušavamo da ga sačuvamo, već tada samo možemo da ga bacimo i ne rizikujemo.

Žućkaste ili smeđe mrlje na kori

Većina spoljašnjih oštećenja je bezopasna. Avokado je veoma osetljiv na temperaturu, tako da ako ga ostavimo u veoma hladnim ili veoma toplim uslovima, možemo očekivati mnoge povrede i promene.

Žute i smeđe mrlje na kori su u većini slučajeva bezbedne i uglavnom predstavljaju samo "kozmetički problem". Ipak, ako uočimo veoma tamne tačnice na kori, onda je bolje da ga izbegnemo, jer to može biti znak opekotina ili napada insekata.

Kako da prepoznamo dobar avokado

Ako želimo da uzmemo zelen avokado i sačekamo da sazri, bitno je da na površini nema vidljivih oštećenja i da ga čuvamo na sobnoj temperaturi. Ako želimo da kupimo zreo avokado i odmah ga pojedemo, onda je najvolje da biramo avokado tamnije boje, koje je mekan kada ga stisnemo. Međutim, ako stiskom osetimo da smo ga previše lako "zgnječili", onda je verovatno prezreo i trebalo bi da uzmemo tvrđi.

image