Magazin

Ova četiri proteina su odlični saveznici u borbi protiv upala, tvrdi dijetetičar

U sezonama gripa, prehlada i virusa, neophodno je da prilagodimo, odnosno "pojačamo" ishranu. Pod tim se podrazumeva da češće unosimo vitamine i minerale, ali preporučljivo je da obratimo pažnju na određene proteine koji imaju značajna antiinflamatorna svojstva.
Ova četiri proteina su odlični saveznici u borbi protiv upala, tvrdi dijetetičar© CA Creative/unsplash

Kada se suočavamo sa virusima i raznim upalama, ishrana može igrati značaju ulogu u eliminiciji istih. Preporučuje se voće i povrće, ali ne treba da zanemariti i proteine. "Upala može značajno da doprinese razvoju hroničnih zdravstvenih stanja. Zato je jako važno šta jedemo", naglašava dijetetičar Nensi Mazarin.

Određeni proteini su se pokazali kao veoma korisni u smanjenju rizika od hroničnih bolesti, kažu nutricionisti i zato predlažu da u ishranu uvrstimo:

Pasulj

Bez obzira da li volite crni, beli ili pinto pasulj, ova namirnica je odličan antiinflamatorni protein. Kao prvo, pigmenti u obojenom pasulju (na primer u crnom) obezbeđuju antiinflamatorna i antioksidativna jedinjenja koja pomažu i u prevenciji raka, srčanih bolesti, gojaznosti i dijabetesa, rezultati su naučnog pregleda objavljenog u časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Takođe je prepun vlakana, uključujući specifičnu vrstu vlakana, poznatu kao otporni skrob, koja može biti od koristi za zdravlje creva, navode novije studije, a piše Em-Es-En.

"Taj skrob obezbeđuje hranu za dobre crevne bakterije za promovisanje zdrav mikrobiom, koji takođe može smanjiti upalu", dodaje Mazarin.

Masna riba

"Ribe poput lososa, tunjevine ili skuše, bogate su omega-3 masnim kiselinama, vrstom masti sa antiinflamatornim svojstvima", kaže Mazarin i dodaje da što je riba masnija to je bolje. Ova namirnica je takođe prepuna vitamina D i selena, hranljivih materija koje imaju dodatne antioksidativne i antiinflamatorne prednosti. Dijetetičari savetuju da ako ne konzimiramo ribu, onda pojačamo unos čija i lanenih semenki.

Sočivo

Prepuno je polifenola, biljnog jedinjenja koja imaju antioksidativna svojstva koja, delimično, mogu pomoći kod upale. Njihovo konzumiranje može biti povezano sa smanjenim rizikom od dijabetesa, gojaznosti, raka i srčanih bolesti, prema pregledu iz 2021. godine.

Orašasti plodovi

Sadrže jedinjenja kao što su nezasićene masne kiseline, vitamin E, selen, bakar, vlakna i antioksidansi koji pomažu u suzbijanju štetnog oksidativnog stresa i smanjenju upale. Imaju isto toliko proteina u sebi kao riba, jaja ili meso - oko 23 komada, ima šest grama proteina, isto kao i jedno veliko jaje. Dakle, stavite ih u salate, ovsenu kašu ili ih jedite kao užinu, preporučuju dijetetičari.

image