Magazin

Ovo su najzdravije ribe za jelo, prema mišljenju nutricionista

Riba je odličan izvor proteina i takođe sadrži razne hranljive materije kao što su omega-3 masne kiseline, gvožđe i cink, što je čini važnom komponentom zdrave ishrane. Trebalo bi da bude češće u našim jelovicima, jer ima velike koristi za celokupni organizam - smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, poboljšava zdravlje očiju i ubrzava metabolizam. Ipak, u moru riba, koja je najzdravija?
Ovo su najzdravije ribe za jelo, prema mišljenju nutricionista© @ timolina/freepik

Svi se trudimo da jedemo ribu što je više moguće. Na našim trpezama u vreme posta se servira oslić ili šaran, a tada su jelovnici češće obogađeni i konzerviranom ribom -  tunjevinom i sardinama. Doktori napominju da ribu treba konzumirati bar dva puta nedeljno jer sadrži mnogo esencijalnih vitamina i minerala, kao što su vitamini A i D, kalcijum, jod, gvožđe i selen koji su korisni za telo i zdravlje.

Sardine, skuša, inćuni, losos i haringe se smatraju najzdravijim ribama, prema mišljenju mnogih nutricionista. Najkorsinije ribe za jelo su one koje imaju puno hranljivih materija, a sadrže malo ili nimalo žive, ističu.

U nastavku pročitaje zašto nutricionisti smatraju da su baš ove ribe najzdravije.

Sardine

Jedne su od najzdravijih riba za jelo jer su veoma bogate omega-3 kiselinama: "Sardine se jedu sa kostima, tako da imaju kalcijuma, a pošto su tako male, nisu imale priliku da živa dospe u njih. Pri tome su veoma povoljne", pojašnjava Kimbeli Gomer, nutricionista.

Skuša

Kao masna riba, skuša je dobar izvor vitamina D i omega-3 masti, bitnih komponenti za naše telo. Važno je kako je spremamo, te je najbolje da je pečemo u foliji sa belim lukom i limunom.

Inćuni

Još jedna vrsta masne ribe koja je bogata omega-3 masnim kiselinama. Obezbeđuju velike količine kalcijuma, fosfora i kalijuma.

Losos

Popularna masna riba, losos je prepun hranljivih materija uključujući proteine, kalijum, vitamine D, E, B. Konzervirani losos sadrži kosti, što je dodatni izvor kalcijuma i fosfora.

Haringe

Takođe, još jedna masna riba koja je odličan izvor vitamina D, selena i vitamina B12, neophodnog za zdravlje centralnog nervnog sistema i za stvaranje belih i crvenih krvnih zrnaca i trombocita. "Prednost haringe je u tome što je to divlja ulovljena riba, dakle nije uzgajana", ističe nutricionista.

Pastrmka

Ima visok sadržaj omega-3 i dobar izvor vitamina D, kao i kalijuma i fosfora. Pržena pastrmka ima veći nivo masti i ugljenih hidrata i manje proteina nego kada se peče na roštilju ili na pari.

Tuna

Iako nije masna riba, tuna je ipak zdrav izbor zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama, jodu i taurinu, aminokiselini koja doprinosi ćelijskoj strukturi, kontroliše krvarenje, smanjuje krvni pritisak, piše Forbs Helt.

Kako izabrati ribu

Stručnjaci predlažu da izbor uvek bude na ulovljene ribe u odnosu na ribu uzgojenu u ribnjacima: "Ne samo da ribe uzgajane na farmama imaju manje hranljivih materija od divljih ulovljenih, već mogu imati parazite i bolesti zbog uslova gajenja. Štaviše, kvalitet vode u kojoj se uzgaja riba obično je loš", kaže nutricionista. Kada biramo između sveže i smrznute ribe, postoji "veoma mala ili nikakva razlika u ishrani" kaže Gomer. Najkorisnije je da se jede pečena ili pržena.

"Uopšteno govoreći, što je manje dodatih masnoća, to je zdravija, jer već ima toliko ukusa i nisu joj potrebni dodaci", naglašava Gomer. Ona posebno upozorava da ne kuvamo ribu koristeći ulja semenki, jer u kombinaciji sa ribom mogu škoditi crevima, ali i srcu.

Doktori napominju da je riba generalno bezbedna za jelo, ali je nikako ne smeju da jedu osobe koje su alergične na nju. Kontaminacija živom je uobičajena briga kada se jede riba - veće, starije ribe imaju tendenciju da sadrže više žive, zbog čega se bi trebalo da ih izbegavamo.

image