Magazin

Mokra košulja gospodina Darsija iz serije "Gordost i predrasuda" prodata za preko 29 hiljada evra

Gledateljke širom sveta pale su u nesvest zbog Kolina Ferta dok je izlazio iz jezera u mokroj košulji kao gospodin Darsi u televizijskoj adaptaciji "Gordost i predrasuda" iz 1995. godine. Sada je ta ista košulja kupljena za 25 hiljada funti (preko 29 hiljada evra) na aukciji u Londonu.
Mokra košulja gospodina Darsija iz serije "Gordost i predrasuda" prodata za preko 29 hiljada evraGetty © Eamonn M. McCormack / Stringer

Glumac Kolin Firt maestralno je odigrao ulogu gospodina Darsija u televizijskoj adaptaciji romana Džejn Ostin "Gordost i predrasuda". Posebno se pamti i prepričava scena u kojoj se Firt kupa u jezeru potpuno obučen, te par sekundi kasnije, u mokroj košulji naleće na svoju simpatiju,  Elizabet Benet.

Upravo ta košulja je podata za čak 25 hiljada funti u Londonu, iako su aukcionari dali vrednost ovom odevnom komadu od 7 hiljada do 10 hiljada funti, piše Bi-Bi-Si.

Ono što je zanimljivo jeste da se scena "mokre košulje" ne nalazi u knjizi Džejn Ostin, ali to nije sprečilo da postane jedan od najpoznatijih TV trenutaka svih vremena. Takođe, scena je replicirana više puta - u seriji "Bridžerton" i filmu "Dnevnik Bridžit Džons".

Ova košulja je samo jedna od 60 filmskih i TV kostima nedavno prodatih na aukciji, a sav prihod ide u dobrotvorne svrhe.

image