Magazin

Čuvena svinja umetnica Pigkaso, preminula u 8. godini

"Talentovana" južnoafrička svinja, nazvana Pigkaso, čije su slike na platnu dostizale cenu i po nekoliko hiljada evra, preminula je u osmoj godini života. Za sobom je ostavila brojne umetničke radove, koji su obišli svet kao deo njenih samostalnih izložbi, a koje su takođe kupovale neke od najvećih zvezda sveta. Po dizajnu njene slike, čuvena kompanija za izradu satova, "Svoč" napravila je sat koji je istog dana bio raspodrat.
Čuvena svinja umetnica Pigkaso, preminula u 8. godini© Youtube Sreenshot/Caters Video

Vlasnica svinje Džoan Lefson je na Instagramu objavila tužnu vest, uz nekoliko fotografija na kojima se vidi Pigkaso koja slika pored okeana, na svojoj farmi, koja uživa u izlaganju svojih radova... 

Pigkaso je preminula od hroničnog reumatoidnog artritisa. Pre njene smrti, od bolesti su joj obe zadnje noge postale hrome, zbog kalcifikacije donjeg dela kičme.

"Od klanice do najuspešnijeg životinjskog umetnika u istoriji, tvoj život je zaista bio neverovatan. Tvoj život je uneo promene u svet. Nisi samo promenila umetnički svet, već si inspirisala milione ljudi da domaće životinje posmatraju kao bića koja imaju svest, koja su vredna naše empatije i saosećanja," piše u objavi.

Lefson je spasila svinju od klanja i usvojila je na svojoj farmi u Južnoj Africi pre nekoliko godina. Jednog dana je slučajno zaboravila svoje četke i boje u štali, a kasnije je otkrila da je njen novi ljubimac bio zainteresovan za njih. Ubrzo je shvatila da je svinja imala potrebu da stvara, te bi joj Lefson odabrala boje, dala platno i pustila je da se izražava. 

U 2016. godini je Pigkaso postala svetski poznata, njene slike su se prodavale za desetine hiljade dolara i neki od njenih mušterija su bili poznati svetski glumci. Kompanija "Svoč" je jednom prilikom prema njenom dizajnu napravila sat, koji je istog dana bio raspodrat.

Za njeno stvaralaštvo je zaradila više od milion dolara, a svaki rad je poptisivala njuškom i svaka slika se prodavala uz sertifikat o autentičnosti.

Lefson je odlučila da prikupljen novac od njene umetnosti donira različitim humanitarnim organizacijama, kako bi nastavila da ispunjava svoju misiju i bori se za prava životinja. 

image