Magazin

Kupka za tuširanje ili sapun - koji preparat je bolji za kožu prema mišljenju dermatologa

Mnogi vole da "zapene" telo kupkom prilikom tuširanja, dok drugi smatraju da je sapun neprikosnoven za negu i održavanje čistoće kože. Ipak, proizvode ne bi trebalo da biramo po tome šta nam se dopada, već po tipu kože, naglašavaju dermatolozi.
Kupka za tuširanje ili sapun - koji preparat je bolji za kožu prema mišljenju dermatologa© @ jcomp/freepik

Kupka ili sapun, pitanje je sad. Većina bira proizvode na osnovu toga šta im se sviđa - nego voli nežnu teksturu kupke, drugi ne mogu da odole mirisu sapuna. Lekari objašnjavaju da oba sredstva održavaju kožu čistom, ali određeni tip kože, "traži" određen proizvod. 

"Oba su efikasna za čišćenje kože od mrtvih ćelija prljavštine i drugih nečistoća", naglašava Mišel Grin, dermatolog i pojašnjava: "Gelovi i kupke imaju kremastu ili gelastu teksturu i sadrže dodatne hemijske konzervanse i hidratantne kreme da inhibiraju rast mikroba i podstiču hidrataciju. Sa druge strane, sapuni sadrže minimalne sastojke, obično samo esencijalne aktivne sastojke u čistim koncentracijama, i veća je verovatnoća da će sa kože skinuti njena prirodna ulja", piše Jahu.

Masnu i kombinovanu kožu negovati sa nežnim sapunom, a suvu hidratantnim sredstva

Koji ćemo preparat koristiti, zapravo zavisi od tipa kože: Sapuni se preporučuju osobama sa masnom ili kombinovanom kožom, jer je manja verovatnoća da će osetiti iritaciju ili suvoću nakon upotrebe. Kupke su pogodne za osobe sa suvom ili osetljivom kožom, jer su penaste i obiluju hidratantnim sastojcima: "Bez obzira na to šta odaberete, i dalje je važno da pogledate sastojke u formulaciji svakog proizvoda kako biste bili sigurni da su prikladni za vaš tip kože", kaže Grin.

Oprezni bi trebalo da budu oni koji imaju problema sa kožom, kao što su rozacea, alergije, psorijaza ili akne... U tim slučajevima konsultacija sa dermatologom je obavezna kako bi se odredilo šta je najefikasnije i najbolje za kožu.

Šta bi trebalo izbegavati u proizvodima

Preporuka je da ne koristimo proizvode koji sadrže antibakterijske agense. Takođe, treba izbegavati parabene - konzervanse koji imaju za cilj da očuvaju rok trajanja kozmetičkim proizvodima. Postoji određena zabrinutost oko toga da li oni mogu biti povezani sa određenim zdravstvenim stanjima i disfunkcijom endokrinog sistema, pa treba da ih eliminišemo iz upotrebe. Ukoliko imamo alergije, ne bi trebalo da koristimo proizvode na kojima piše na etiketama "sa mirisom" ili "parfemom".

image
VV inauguration
banner