Magazin

Mačka vam grebe nameštaj u kući i oštri kandže gde god stigne? Ovo mogu biti 4 potencijalna razloga

Mačke su poznate po svojoj jedinstvenoj naravi i navikama koje često izluđuju vlasnike. Jedna od stvari koja posebno smeta ljudima koji imaju mačku kao kućnog ljubimca jeste njeno grebanje nameštaja i drugih stvari po kući, odnosno oštrenje kandži i gde sme i gde ne sme. Zbog čega mačke to rade?
Mačka vam grebe nameštaj u kući i oštri kandže gde god stigne? Ovo mogu biti 4 potencijalna razloga© Canva / Irina Tiumentseva

Gotovo svi vlasnici mačaka su se makar jednom u životu susreli sa prizorom koji ih je šokirao: mačka je izgrebala omiljenu garnituru ili uništila zavesu ili tepih. Razlozi za ovako nešto leže u mačijoj prirodi, a o tome šta je podstiče na destruktivno ponašanje za portal Jahu govorila je Amanda Kampion, ekspert za ponašanje životinja.

Instinkt za preživljavanjem

Iako su mačke danas redovan stanovnik ljudskih domova, pre su one živele isključivo u prirodi, te su im i instinkti prilagođeni tom okruženju. Duboko u njima usađena je svest da će im penjanje na drvo u ekstremnoj situaciji spasiti život, kao i to da će samo uz pomoć oštrih kandži moći da se uspenju ako zatreba. Mačkama je prirodno da u svakom trenutku budu na oprezu i u stanju da se popnu na sigurno, pa je oštrenje kandži navika koje se ne odriču čak ni ako su rođene i čitov život provele u stanu.

Održavanje tonusa mišića

Grebanje (nameštaja) je odličan način da se mačka istegne i da pokrene rad svih mišića u telu. Prilikom oštrenja kandži one aktiviraju mišićne grupe koje se inače prilikom hodanja ne kontrahuju, pa im je ova destruktivna aktivnost nešto slično treningu. Zahvaljujući njoj mačke zadržavaju dobru pokretljivost, objasnila je stručnjak Kampion.

Obeležavanje teritorije

Jedan od načina za obeležavanje teritorije jeste grebanje različitih površina. Činjenica, nekada je to skupa kožna garnitura, a nekada zavesa od izuzetnog materijala koju ste izrađivali po meri, ali - šta mačka zna? Prilikom grebanja i oštrenja kandži ove životinje za sobom ostavljaju miris koji se luči iz interdigitalnih žlezda koje se nalaze u šapama, a koje drugim mačkama jasno stavljaju do znanja na čijoj se teritoriji nalaze.

Lučenje hormona sreće

Ponekad mačke odluče da oštre kandže jer osećaju stres ili teskobu. Iako biste pomislili da u tim trenucima one to rade vama u inat, u stvarnosti je ovo samo njihov način da se izbore sa svojim emocijama. Naime, grebanjem se u njihovom mozgu luči hormon sreće endorfin, zbog čega se one osećaju opuštenije i srećnije.

image