Magazin

Epl Vižn Pro "naočare" korišćene prvi put tokom operacije

Britanski tim hirurga oslanjao se na "naočare" dopunjene realnosti Epl Vižn Pro po prvi put tokom izvođenja operacije kičme. Zahvat je prošao odlično, a lekari smatraju kako ovakvi gedžeti umanjuju verovatnoću greške ili propusta.
Epl Vižn Pro "naočare" korišćene prvi put tokom operacije© Youtube / GOLAHURA

Britanski hirurzi su sproveli prvu na svetu operaciju na kojoj je glavna sestra asistirala uz pomoć Epl Vižn Pro "naočara". Iako možda nakon najavljivanja Ilona Maska da će roboti vršiti operacije na mozgu ova vest ne zvuči nimalo "bombastično" niti posebno, u stvarnosti ona zaista jeste vredna pažnje. Ponajviše jer je ovo prvi put u istoriji da su se hirurzi odvažili da u operacionoj sali iskoriste gedžet ovog tipa, koji dopunjuje realnost, prenosi Dejli Mejl.

Uz Epl Vižn Pro "naočare" lekari pratili sve vitalne pokazatelje

Epl Vižn Pro "naočare" korišćene su tokom operacije kičme u koja je obavljena ovih dana u privatnoj klinici Kromvel u Londonu. Sestra koja je asistirala glavnom hirurgu, se na uređaj dopunjene realnosti oslanjala tokom pripreme pacijenta za zahvat, kao i za vreme same operacije, prateći sve vitalne pokazatelje bez skidanja pogleda sa pacijenta.

Nakon uspešno obavljene operacije, i glavni hirurg Sajed Aftab, i glavna sestra Suvi Vero, ostali su vrlo zadovoljni načinom na koji Epl Vižn Pro doprinosi samom zahvatu. "Ovakva tehnologija eliminiše ljudske greške, kao i bilo kakva nagađanja za vreme procedure", naveli su oni, i dodali da im je gedžet dao osećaj sigurnosti tokom operisanja.

Tehnologije su poput supermoći

Kako je softver koji je instaliran na Epl VIžn Pro bio od velike pomoći tokom celog trajanja operacije, glavni hirurg smatra da bi ovakve tehnologije u budućnosti zaista mogle da budu primenljive i u drugim oblastima medicine. "Sestra sa kojom nikada do sad nisam radio se zahvaljujući gedžetu pretvorila u nekoga ko ima 10 godina iskustva", naveo je Aftab.

Ono što je zanimljivo je da sestri koja je asistirala hirurgu ovo nije prvo iskustvo ovog tipa. Na prethodnim operacijama ona je već imala prilike da isproba Majkrosoftove HoloLens 2 "naočare". Međutim, Eplov gedžet od 3.500 dolara po njenom mišljenju pruže više mogućnosti i operaciju podiže na potpuno novi nivo.

image