Magazin

"Otmicom" sante leda otvorena sezona surfovanja u Vladivostoku

Ljubitelji vodenih sportova otvorili su sezonu surfovanja na SAP daskama u Primorskom kraju Rusije. Svečana manifestacija ispraćena je tradicionalnom "otmicom" velike sante leda u kojoj je učestvovalo preko 200 ljudi obučenih u zabavne kostime likova iz bajki, medveda, škampa i drugih životinja.

Sredina marta meseca se u Primorskom kraju svake godine iščekuje sa velikim nestrpljenjem, jer se upravo u to vreme otvara sezona surfovanja na SAP daskama. U ovogodišnjem događaju učešće je uzelo više od 200 ljubitelja vodenih sportova, koji su tradicionalno izvršili "otmicu" sante leda. Popevši se na santu oni su oko 10 časova i 30 minuta počeli sinhronizovano da veslaju sve dok se ona nije odvojila od kopna, a za sat vremena uspeli su da se od obale udalje nekoliko stotina metara.

"Otmica" sante leda označava početak surf sezone

Činjenica da stanovnici Vladivostoka i drugih okolnih gradova svake godine organizuju ovu manifestaciju nije jedino što mami osmehe onima koji sa kopna ili putem društvenih mreža posmatraju događaj. Ova grupna aktivnost obično podrazumeva i da su učesnici obučeni u raznorazne šarenolike kostime.

Tako su ove godine u tradicionalnoj "otmici" sante leda učestvovali i likovi iz narodnih bajki, tigrovi, medvedi, pa čak i škampi. Mnogi učesnici sa sobom su poveli i svoje kućne ljubimce kako bi zabava bila što bolja, a uspomene trajale što duže. 

Čitava manifestacija je ispraćena i brojim fotografskim sesijama, kako amaterskim, tako i profesionalnim, a većina snimaka "uhvaćena" je sa obale ili iz vazduha. Oko 12 časova, dakle sat i po vremena od trenutka isplovljavanja, događaj je okončan, nakon čega su se učesnici na svojim SAP daskama vratili na obalu.

Vesela tradicija duga 8 godina

Otvaranje sezone surfovanja uz obaveznu "otmicu" sante leda se Primorskom kraju organizuje već punih 8 godina. Većina učesnika su iskusni u surfovanju sa SAP daskama, a mnogi od njih su se za ovo vreme već toliko dobro upoznali, da su postali i pravi prijatelji, te im je manifestacija samo još jedan povod za druženje i dobru zabavu.

Međutim, iako sezona ima formalnu pauzu u zimskim mesecima, ima i onih koji se čak ni tada ne odriču omiljenog vodenog sporta. Za njih ne postoji ni hladno vreme, ni led, a ni strah da će se prehladiti. Oni sufruju i par dana pred Novu godiinu, i odmah posle Božićnih praznika. 

"U događaju učestvuje i dosta kompanija koje iznajmljuju daske onima koji ne poseduju svoje, a vole ovaj sport. Ja surfujem od 2016. godine, moja supruga me je uvukla u ovo i jako mi se dopada", rekao je Vitalij Ozerov, jedan od učesnika manifestacije u intervjuu za ruski magazin AmurLajf.

image