Magazin

Ostaje vam se u krevetu a vreme je da ustanete: Novi trend ohrabruje ljude da praktikuju izležavanje

Neobičan izraz "hurkle-durkle", koji datira iz Škotske iz 19. veka, postao je veoma popularan na TikToku. Naime, odnosi se na one koji ostaju u krevetu, a vreme je da ustanu. Stručnjaci smatraju da ovakvo ponašanje u određenim situacijama može biti korisno, jer se odmor često zanemarije.
Ostaje vam se u krevetu a vreme je da ustanete: Novi trend ohrabruje ljude da praktikuju izležavanje© Eren Li/pexels

"Hurkle-durkle" upućuje na ljude koji leže u krevetu kada bi trebalo da krenu u novi dan - spavaju uz alarm i propuštaju posao, ili se izležavaju ispod pokrivača umesto da idu na zakazani sastanak. Izraz je preplavio je TikTok, a sve zahvaljujući Kiri Kosarin, koja ga je objavila kao "reč dana" početkom januara.

"Samo sam mislila da treba da znate da Škoti imaju reč za izležavanje u krevetu nakon što dođe vreme za ustajanje, a to se zove "hurkle-durkle", kaže. Termin je odmah prihvaćen među korisnicima ove mreže.

@kirakosarin

hurkle-durkle, u deserve it <3

♬ original sound - Kira Kosarin

Zašto je tako popularan

Stručnjaci nisu iznenađeni što je ideja o ležernom jutru izazvala ovoliko interesovanje.

"U današnjem dobu, pritisak da se neko probudi, spremi i krene na posao može biti stresan. Ključno je naučiti kako da koristite ovo odstupanje od jutarnje gužve i užurbanosti u nedelji da biste poboljšali raspoloženje, povećali fokus i resetovali brige o sebi", kaže Kristin Vilson, licencirani profesionalni savetnik.

Dostupni pristupi o samozbrinjavanju su generalno popularni na mreži, kaže Šelbi Haris, psiholog: "Privlačni termini kao što je ovaj na društvenim mrežama mogu biti zabavni, kreativni i dati pozitivan pogled na brigu o sebi. To pomaže u izgradnji osećaja zajednice na mreži sa drugima koji se takođe osećaju na isti način u vezi sa oslobađanjem od stresa", pojašnjava psiholog Šelbi Haris, a piše Jahu lajf.

Da li nam može pomoći da "ponovo" otkrijemo odmor

Stručnjaci samatraju da može: "Odmor se često zanemaruju. Sastavni je deo fizičkog oporavka, smanjuje negativan uticaj stresa i održava nas produktivnim tokom dana. Takođe održava naš imuni sistem jakim i sprečava dugoročne zdravstvene probleme", naglašava Šelbi Haris.

Popularnost ovog trenda odražava širi pomak u suprotstavljanju negativnim efektima užurbanog načina života ka prepoznavanju i prihvatanju važnosti opšteg blagostanja: "Dajući ovom ponašanju 'pametno' ime na društvenim mrežama, utiče se da ovakvo ponašanje bude društveno prihvatljivije, a kada postane u trendu i postane popularno, normalizuje potrebu za opuštanjem unutar zajednice", ističe Vilson.

image