Magazin

Želite da budete srećniji? Redovno pijte vodu, pokazala je anketa

Pored različitih metoda za opuštanje i uživanje (ukusna hrana, fizička aktivnost, izležavanje pod suncem, dremanje) jedna zanimljiva anketa pokazala je da jedan od najefikasnijih puteva ka sreći može biti vrlo jednostavan - potrebna je samo jedna ili dve čaše vode.
Želite da budete srećniji? Redovno pijte vodu, pokazala je anketa© Pexels/Fernanda Latronico

Svako ima svoje "trenutke uživanja" kojima poboljšava svoju svakodnevnicu, bilo da je to jutarnja kafa, gledanje društvenih mreža, kupovanje omiljene poslastice... Ipak, jedna anketa je pokazala da vrlo popularan način da ostanete srećni i zadovoljni tokom dana podrazumeva redovnu hidrataciju.

Ispitano je nekoliko hiljada Amerikanaca, koji su objasnili na koji način pronalaze sreću u svakodnevnim "sitnicama". U proseku, svoje raspoloženje poboljšavaju malim stvarima oko osam puta dnevno, a najveći procenat ispitanika, 36 odsto, reklo je da je za to najvažnije da ostanu hidrirani.

Druga potreba je vezana za hranu - oko 31 odsto ispitanih je reklo da se trudi da jede dovoljno, kako ne bi postali bezvoljni i agresivni. Zatim je na redu bilo šetanje, za koje je 30 odsto učesnika reklo da im svakog dana efikasno popravlja nivoe energije.

U sledećem krugu su podeljeni ispitanci po broju čaša vode koje popiju dnevno (manje od jedne, 1 do 3, 4 do 6, 7 do 9 i 10 ili više), a zatim su im postavljena razna pitanja vezana za njihovu sreću i raspoloženje.

Većina ispitanika pila je između četiri i šest čaša vode dnevno (37 odsto), a 36 odsto je izjavilo da pije između jedne i tri čaše vode dnevno, prenosi "Njujork post". 

Takođe, 46 odsto onih koji su pili najviše vode takođe je reklo da su veoma srećni i zadovoljni svojim životom, u poređenju sa samo 22 odsto onih koji su pili najmanje vode. Više od polovine onih koji imaju veći unos vode su za sebe govorili da su optimistični, a ispitanici su dodali da, kada ne piju dovoljno vode, imaju manje energije, češće glavobolje i grčeve mišića. Što se tiče emocionalnih simptoma, ispitanici navode loše raspoloženje, razdražljivost, frustraciju i anksioznost kada su dehidrirani.  

S obzirom da je zadovoljavanje fizioloških potreba neizbežan deo održavanja fizičkog i mentalnog zdravlja, nije iznenađujuće da hidratacija ima tako veliku ulogu.

Da bi ostali hidrirani tokom dana, 39 odsto učesnika je reklo da nose vodu sa sobom gde god da odu i piju je čim ustanu, a sledi ih 25 odsto učesnika koji su rekli da sebi svakodnevno postavljaju cilj za određenu količinu vode koju moraju da popiju tokom dana. 

Postoji niz jednostavnih koraka koje ljudi mogu preduzeti kako bi održavali hidrataciju tokom dana. Samo neke od opcja mogu biti: nošenje flaše vode sa sobom, postavljanje malih podsetnika, dodavanje citrusa ako je ukus "dosadan"...

Dakle, ako sledeći put kada ste neraspoloženi ne možete da otkrijete uzrok (a sigurno ste dovoljno jeli i kretali se tog dana), onda bi možda samo trebalo da popijete čašu vode.

image
VV inauguration
banner