Magazin

Da li voda pre obroka zaista podstiče mršavljenje

Ako ste ikada pokušali da izgubite kilograma, verovatno ste dobili savet da pijte dosta vode. A posebno da popijte punu čašu ovog napitka pre svakog obroka. Da li ova tvrdnja zaista ima utemeljeno, naučno objašnjenje ili je još jedan mit u koj rado verujemo?
Da li voda pre obroka zaista podstiče mršavljenje© Karolina Grabowska/pexels

Razne savete i preporuke u vezi sa mršavljenjem čujemo svakodnevno. Dobro je da izbegnemo ugljene hidrate, priklonimo se izbalansiranoj ishrani, redovno vežbamo, dovoljno spavamo. Tu se često "provlači" jedan predlog za koji smo izgleda svi čuli - da pijemo čašu vode pre svakog obroka, jer ćemo tako se osećati sitije, a samim tim ćemo manje jesti. Pa, ima li ovo smisla i šta kažu stručnjaci?

Određene studije idu u prilog ovoj teoriji, ali su male ili kratkoročne

Stomak šalje signale mozgu da je vreme da prestanemo da jedemo kad smo siti, a pretpostavlja se da pijenje vode pre obroka šalje slične signale.

Čak neke studije podržavaju ovu teoriju. Na primer, stariji ispitanici koji su pili punu čašu vode pre obroka imali su tendenciju da jedu manje od onih koji nisu. Druga studija je otkrila da su ljudi koji su se pridržavali niskokalorične dijete i pili više vode pre obroka imali manji apetit i veći gubitak težine tokom 12 nedelja od onih na sličnoj dijeti bez pijenja dodatne vode. Ali nijedna studija nije procenila uticaj dodatnog pijenja vode na dugoročni gubitak težine.

Iako su određene studije pružile izvesnu podršku ovom objašnjenju, novija istraživanja ne pronalaze dokaze da voda za piće pomaže u sagorevanju mnogo kalorija, piše Helt Harvard.

Iako neki dokazi sugerišu da čaša vode pomaže u gubitku kilograma, te studije su uglavnom male ili kratkoročne, ili su zasnovane na eksperimentima koji su rađeni na životinjama. Čak su i pozitivne studije otkrile samo skromne koristi.

Ipak, u određenim situacijama voda pomaže u smanjenju kalorija koje unosimo

Voda koju pijemo mora da se zagreje do telesne temperature, što je proces koji zahteva da telo troši energiju. Energija potrošena na ovo - nazvana termogeneza - mogla bi nadoknaditi kalorije iz obroka.

Naučnici napominju da ponekad idemo u kuhinju da nešto pojedemo kada smo zapravo žedni. Pijenje vode može nas spasiti od konzumiranja nepotrebnih kalorija - a to bi moglo da podstakne gubitak težine.

Hidratacija poboljšava kapacitet vežbanja, bitna je za mišiće

Umor mišića, grčevi i iscrpljenost mogu biti uzrokovani dehidracijom. Zbog toga se preporučuje dodatna hidratacija pre vežbanja, posebno sportistima koji treniraju u toplim okruženjima. 

image