Magazin

Periodično gladovanje (fasting) dovodi do promena u ljudskom mozgu

Periodično gladovanje (intermittent fasting) je godinama jedna od najpopularnijih dijeta na svetu i mnoge slavne ličnosti, kao što je Dženifer Aniston i Hale Beri se "kunu" u njenu efikasnost. Naučnici sada otkrivaju da ovakav režim dovodi do promena u mozgu i crevima što otvara nove mogućnosti za održavanje zdrave težine.
Periodično gladovanje (fasting) dovodi do promena u ljudskom mozgu© Vanessa Loring/pexels

Periodično gladovanje (intermittent fasting) pored što toga što daje za kratko vreme dobre rezultate, dovodi do značajnih promena i u crevima i u mozgu, čemu svedoči skorašnje istraživanje koje su sproveli naučnici iz Kine. 

Naime, proučavano je 25 gojaznih osoba koji su u toku 62 dana bili na specijalnom režimu koje je uključivalo pažljivu kontrolu unosa kalorija i periodično gladovanje određenim danima.

Učesnici studije su izgubili na težini, u proseku 7,6 kilograma, a postojali su i dokazi o promenama u aktivnosti dela mozga koji je povezan sa gojaznošću. Takođe, promene su uočene i u crevima.

"Smatra se da mikrobiom creva komunicira sa mozgom na složen, dvosmeran način. Mikrobiom proizvodi neurotransmitere i neurotoksine koji dolaze u mozak preko nerava i krvi. Zauzvrat mozak kontroliše ponašanje u ishrani, dok hranljive materije iz naše hrane menjaju sastav crevnog mikrobioma", pojašnjava medicinski naučnik Šaoning Vang.

Trenutno nije jasno šta uzrokuje ove promene, kao ni da li creva utiču na mozak ili obrnuto. Poznato je da su creva i mozak blisko povezani, i smatra se da bi lečenje usmereno na određeni deo mozga moglo da utiče na kontrolu unosa hrane, piše Sajans Alert.

Promene primećene u delovima mozga značajnim za regulaciju apetita i zavisnosti

Promene u moždanoj aktivnosti, su primećene putem skeniranja i bile su u regionima značajnim za regulaciju apetita i zavisnosti

Više od milijardu ljudi širom sveta gojazno, a gojaznost može da dovede do povećanog rizika za mnoge zdravstvene probleme - od raka do srčanih bolesti. Što se više otkriva o tome kako mozak i creva zavise jedno od drugog, to više potpomaže efikasnom sprečavanju i smanjenju gojaznosti, zaključuju stručnjaci.

"Sledeće pitanje na koje treba odgovoriti jeste da utvrdimo precizan mehanizam kojim mikrobiom creva i mozak komuniciraju kod gojaznih ljudi", kaže biomedicinski naučnik Liming Vang sa Kineske akademije nauka.

Šta je periodično gladovanje

Postoji nekoliko varijanti ove dijete, ali je najpopularnija Leangain model (16:8) koji podrazumeva period da se 16 sati gladuje, a u toku 8 sati može da se jede hrana. Fasting može biti ekstreman, te se ne počinje bez prethodnog razgovora sa lekarom.

image