Magazin

Posle odmora nas očekuje prazan novčanik i dugovi - kako da finansije vratimo na staro

Odlazak na more ili planinu nudi preko potreban odmor od radnog i svakodnevnog života. Međutim, dobre stvari često imaju visoku cenu, koja je veće od očekivane. Šta da uradimo kad se vratimo u realnost i vidimo prazan novčanik?
Posle odmora nas očekuje prazan novčanik i dugovi - kako da finansije vratimo na staro© @ jcomp/freepik.

Radili smo vredno preko cele godine i sada je vreme da uživamo. Opuštamo se na odmoru bez griže savesti, ali kada se vratimo, shvatamo da je trošak ipak bio prevelik:

"Preterivanje na odmoru je uobičajena pojava. Bezbrojna iskušenja na odmoru mogu nas dovesti u drugačije stanje uma", kaže Bola Sakubi, finansijski stručnjak.

Prvo što treba da uradimo jeste da saznamo koliko novca smo tačno potrošili: "Pogledajte izvode svoje kreditne kartice, bankovne račune, transakcije i razmislite o tome koliko ste potrošili keša", kaže Bola i dodaje da "moramo da se uhvatimo u koštac sa problemom".

Realan plan

Kada saznamo koliko smo potrošili, vreme je da napravimo realan plan štednje.

"Realni ciljevi su odličan način da se vratite na pravi put i oporavite se od prekomerne potrošnje. Kada saznate koliko ste potrošili, taj broj možete učiniti svojim ciljem uštede. Na primer, ako ste potrošili nekoliko stotina evra više nego što ste nameravali, vaš cilj može biti da uštedite taj iznos u naredna dva meseca", naglašava Bola.

Ako se suočavamo sa dugom na kreditnoj kartici zbog prevelike potrošnje na godišnjem odmoru, trebalo bi da damo prioritet da to vratimo što je pre moguće, piše Haf post.

Treba da se napravi plan otplate duga koji je usmeren na tačnu vrednost koju možemo da priuštimo, kako bismo se što pre rešili duga na kreditnoj kartici.

Smanjiti troškove neki period

U ovakvim situacijama, neophodno je da se naprave promene u budžetu.

"Postoje određene taktike koje možete isprobati - na primer, možete prihvatiti životni stil 'malo trošenja', što u suštini znači da prvenstveno kupujete osnovne stvari dok se finansijski malo ne oporavite", savetuje Kortni Alev, finansijski stručnjak.

Stručnjaci predlažu i da zaboravimo na onlajn kupovinu, kao i na obedovanje van doma. Potrebno je napraviti spisak namirnica koje imamo nameru da kupimo i da ga se strogo pridržavamo.

"Takođe je važno biti dosledan. Ako plan otplate i novi budžet ne možete da primenite u praksi i vidite da zaostajete, prilagodite ih tako da ciljevi koje ste postavili zaista budu ostvarivi. Vi najbolje poznajete svoje potrošačke navike i možete da izbegnete preveliki pritisak na sebe ako to radite korak po korak", naglašava Alev.

Realizacija plana mora da bude što pre

U akciju treba da stupimo odmah, jer ako to ne uradimo, sigurno ćemo se suočiti sa većim finansijskim poteškoćama.

Savetuje se da probamo da promenimo način razmišljanja - gledajte na privremene promene u potrošnji kao na izbor da biste smanjili finansijski teret. Ukoliko gledate na to kao da ste primorani, možete se biti pod još jačim stresom, kažu eksperti.

"Budite svesniji, fokusirajte se na svoje ciljeve i dajte prioritet uštedi novca. Što se više fokusirate na to da radite bolje, lakše ćete upravljati svojim finansijama", pojašnjava Bola.

image